Přemýšlíte nad jedlým dárkem pod stromeček, který by udělal radost mužské, ale i ženské části rodiny? Řešíte, co dát kamarádům? Pak pro vás máme zaručený tip! Kuřecí paštiku s brusinkami.
Letos budou jedlé dárky slané. Drůbeží. Paštikové. Tak jak je máme my a Jiří Hilgart (můžete znát z MasterChef Česko, šéfredaktor časopisu F.O.O.D.) nejraději. A pěkně s brusinkami, protože ty k Vánocům patří. Nejlepší na tom celém je, že příprava a vaření netrvá dlouho. Takže když se do paštiky pustíte večer, máte do rána všechno nachystané a Ježíšek může přijít. V mezičase si upečte i rohlíky a rovnou otestujte paštiku!
P.S. Video je přístupné dospělým a dětem nad 16 let. Nikomu se během natáčení nic nestalo, ani domácím mazlíčkům. A všechny nehty zůstaly tam, kde mají být, na prstech.
Kuřecí paštika s brusinkami
10-12 porcí
příprava: 60 minut + chladnutí
Co na brusinkový džem?
250 g čerstvých kanadských brusinek
100 g třtinového cukr nebo podle chuti
2 pomeranče
200 ml pomerančového džusu
1–2 tobolky skořice
2 hvězdičky badyánu
med na dochucení
1 g kyseliny citronové
pektin podle návodu na obalu
Jak na to?
- Nejdřív si připrav brusinkový džem. Přendej brusinky na teflonovou pánev, zasyp je cukrem a nech je „rozpuknout“, vypustí šťávu. Sem tam promíchej, až změknou, přidej segmenty z pomerančů (vykrájej dužiny, nesmí tam být slupka). Zalij džusem, přidej skořici, badyán a rozvař brusinky. Podle potřeby pak už jen podlévej vodou.
- Nakonec k brusinkám vmíchej kyselinu citronovou, pektin (podle návodu na obalu), dochuť medem. Vyndej skořici a badyán.
Co na kuřecí paštiku?
40 g sušených brusinek
200 ml portského vína
1 tobolka skořice
1 hvězdička badyánu
40 g mandlí (loupaných)
200 g anglické slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
200 g mletého vepřového masa
400 g kuřecích jater
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 másla
sůl a pepř
cukr nebo med na doslazení
brusinkový džem (recept najdeš výše)
Jak na to?
- Brusinky na paštiku maceruj krátce v 50 ml portského vína, přidej celou skořici a badyán. Přiveď k varu a odstav a nech v teple odstavené. Pokud nemáš loupané mandle, tak je namoč v horké vodě, snadněji je pak vyloupeš.
- Slaninu nakrájej nahrubo, orestuj na pánvi, přidej nasekanou cibuli a česnek. Vmíchej mleté maso a nakonec polovinu z očištěných jater. Orestuj. Pak zalij portským vínem, přidej koření, trošku soli a pepře. Nech dusit, asi 7 minut.
- Koření vyndej, směs nech trošku vychladnout, smíchej s máslem a rozmixuj dohladka. Dochuť solí, pepřem a doslaď cukrem nebo medem.
- Na pánvi na oleji orestuj zbytek jater, nasekej je nahrubo, stejně tak mandle. Brusinky slij. Přidej do paštiky a promíchej.
- Paštiku přelij do skleniček, navrch nalij hotový brusinkový džem a nech v chladu ztuhnout.
Pokud chceš paštiku hned jíst, dej si ji s domácími rohlíky:
Rohlíky podle Vaňka
1 plech
Příprava: 30 minut + kynutí
Co na rohlíky?
500 g hladké mouky
22 g čerstvého droždí
12 g soli
50 g vepřového sádla
270 ml vlažného mléka
Jak na to?
- Hladkou mouku přesej do mísy, rozdrob droždí, přidej sůl, sádlo a zalij vlažným mlékem. Vypracuj hladké těsto, ideálně v robotu (s nástavcem ve tvaru háku), zabere to asi 10 minut. Poté přikryj čistou utěrkou a nech hodinu v teple kynout.
- Rozděl těsto na 3 části, vyválej kruhy a ty rozděl na trojúhelníčky. Těsto roluj od širší části ke špičce. Rohlíčky pak “utáhni”, aby u sebe při pečení těsto lépe drželo. Přendej je na plech a nech v teple ještě 45 minut kynout.
- Troubu předehřej na 230°C. Na dno trouby dej rendlík s vodou. Rohlíčky potři vodou a zasyp hrubou solí a kmínem. Peč v páře dozlatova, asi 11 minut.