Já se vždycky bála, že se mi rohlíčky budou lámat. Moje máma dělá takové ty klasické, drobné a vždycky drží tvar! Prostě jsou to léta praxe a potu, jak já říkám. Jenže jsem to nevzdala, dělám je trošku tlustší, pracuju zásadně s máslem, Hera mi v tomhle případě fakt nepomůže. A doplňuju to jemně nasekanými ořechy a jemně namletou celozrnnou špaldovou moukou, která má lehce oříškovou chuť.
Mandlové vanilkové rohlíčky
na 2 plechy
příprava: 30 minut + odležení (ideálně 24 hodin, minimálně přes noc)
Co na rohlíčky?
200 g hladké mouky
80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky
220 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru + na obalení
semínka z jednoho vanilkového lusku
120 g namletých mandlí
Jak na to?
- Prosej obě mouky do mísy, přidej změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracuj „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracuj jemně namleté mandle. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku a nech přes noc v chladu odpočinout.
- Z odpočinutého těsta si odřízni vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm a rozkrájej je na 1 cm velké dílky (můžou být i větší, když budeš mít strach, že by se ti lámaly). Z nich v dlaních udělej vždy malý váleček, a z něj pak ohni rohlíček.
- Troubu rozehřej na 170°C. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč je asi 10 minut. Že jsou hotové poznáš tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.
- Lehce zchladlé rohlíčky obal v moučkovém cukru. Rohlíčky nech na plechu a hned po vyndání z trouby posypej moučkovým cukrem, který máš v malém sítku (klidně použij i sítko na čaj). Až trochu zchladnou, přendej je do krabice, ve které je budeš skladovat (ber za prostředek, tak se nerozlámou) a pak ještě jednu posyp cukrem. Rohlíčky skládej na sebe.
- Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14 – 21 dní odpočívat v chladu.