Nejjednodušší hrnkový makovec s povidly

Nejjednodušší hrnkový makovec s povidly

Také už vás nebaví furt péct? Svěřte to svým puberťákům. Tenhle makový koláč zvládnou levou zadní. Budete ho mít k snídani i ke svačině do školy a do práce.

Můj muž o tomhle makovci říká, že není moc sladký, a proto mu chutná. Já si naopak myslím, že je sladký ažaž, záleží totiž na tom, jaký cukr a jak ochucená povidla tam dáte. Můžete přidat i med a taky místo prášku do pečiva použít prášek na perník. A jasně, že místo oleje můžete dát máslo. Ale to už je práce navíc a už by to nebyl ten nejjednodušší koláč „ever“. Odvážený na hrnky (o objemu 250 ml), na lžíce a vaničku tvarohu…

Makovec s tvarohem a povidly

1 plech

Příprava: 40 minut

Co na makovec?

3 vejce

1 hrnek třtinového cukru

1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)

1 hrnek plnotučného mléka

1 hrnek mletého máku

2 vrchovaté lžíce švestkových povidel

2 hrnky polohrubé mouky (může být i mix se špaldovou) + na vysypání plechu

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

½ hrnku oleje (používáme řepkový) + na vymazání plechu

moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Jak na to?

  1. V robotu s nástavcem “K” nebo ručně vyšlehej vejce s cukrem, tvarohem, mlékem, mákem a povidly. Postupně zapracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž olejem plech a vysyp ho moukou. Těsto nalij na plech a rovnoměrně rozetři. Peč dozlatova, asi 30 minut. A jak poznáš, že je makovec uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Hotový makovec vyndej, nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a nakrájej.

Recept na domácí švestková povidla najdeš zde.

 

4 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *