Také už vás nebaví furt péct? Svěřte to svým puberťákům. Tenhle makový koláč zvládnou levou zadní. Budete ho mít k snídani i ke svačině do školy a do práce.
Můj muž o tomhle makovci říká, že není moc sladký, a proto mu chutná. Já si naopak myslím, že je sladký ažaž, záleží totiž na tom, jaký cukr a jak ochucená povidla tam dáte. Můžete přidat i med a taky místo prášku do pečiva použít prášek na perník. A jasně, že místo oleje můžete dát máslo. Ale to už je práce navíc a už by to nebyl ten nejjednodušší koláč „ever“. Odvážený na hrnky (o objemu 250 ml), na lžíce a vaničku tvarohu…
Makovec s tvarohem a povidly
1 plech
Příprava: 40 minut
Co na makovec?
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
1 hrnek plnotučného mléka
1 hrnek mletého máku
2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
2 hrnky polohrubé mouky (může být i mix se špaldovou) + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
½ hrnku oleje (používáme řepkový) + na vymazání plechu
moučkový cukr na posypání (nemusí být)
Jak na to?
- V robotu s nástavcem “K” nebo ručně vyšlehej vejce s cukrem, tvarohem, mlékem, mákem a povidly. Postupně zapracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej.
- Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž olejem plech a vysyp ho moukou. Těsto nalij na plech a rovnoměrně rozetři. Peč dozlatova, asi 30 minut. A jak poznáš, že je makovec uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Hotový makovec vyndej, nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a nakrájej.
Recept na domácí švestková povidla najdeš zde.
Naprosto luxusní makovec
děkujeme:-)
Báječný makovec. Hned přepisuji do oblíbených receptů. Díky.
Děkujeme:-)