Když se u nás doma o prázdninách nevědělo CO vařit, tak přišlo na řadu lečo. Co se hned nesnědlo, šlo rovnou do zavařovačky.
S oblibou se pokaždé mámy ptám, jak ho dělá – je to takový náš rituál. Není v tom žádná věda, pár základních surovin, čas na krájení a dušení, aby se všechny chutě propojily. A bude se jim to dařit ještě víc, když vše orestujete na vepřovém sádle a nebudete šetřit na kvalitní uzenině – říká můj chef.
Lečo jako od maminky
4 porce
příprava: 45 minut
Co na lečo?
500 g slovenských paprik
500 g masitých rajčat
1 cibule
2 buřty
1 lžíce vepřového sádla
sůl a pepř
petrželka
4 vejce
čerstvý chléb
Jak na to?
- Papriky zbav semínek a stopky a nakrájej je na tenčí plátky, přendej na talíř. Rajčata nakrájej na měsíčky a dej na další talíř. Oloupej cibuli a nadrobno ji nasekej. Buřty také oloupej a nakrájej na menší kousky. Rozehřej v hrnci sádlo, orestuj na něm cibuli, pak přidej buřty a restuj dohromady, dokud se buřty “nezatáhnou”.
- Vmíchej nakrájené papriky a restuj asi 3 minuty, potom přidej rajčata, přiklop a dus do změknutí paprik, asi 10 minut. Osol, opepři a rozmíchej do leča vejce. Krátce podus, aby se vejce uvařila. Nakonec přidej nasekanou petrželku a servíruj, ideálně s čerstvým chlebem.
Ahoj,
ja odporucam pridat aj cesnak 1-2 struciky, ta perzelka sa mi tam nehodi a ani sa to nedava pokial viem… 🙂
Ludo
Ahoj, děkujeme za komentář. Česnek nedáváme, protože ho nemůžeme:-( Petrželka se u nás doma opravdu do leča dává:-)