Den dětí se u nás slaví v teenage stylu. Upečou se italské grissini s bylinkami a parmazánem. Připraví se dip a pak už se jen slaví, ideálně bez rodičů.
V Itálii se tyhle kynuté tyčinky podávají snad v každé restauraci. Jsou křehké a můžou být dlouhé až 70 cm. Základem je pšeničná mouka, voda a droždí. Já je potírám olivovým olejem, protože mám ráda, když jsou zároveň vláčné. Ale ty pravé grissini jsou takové, které nahlas křupnou, když je rozlomíte. Musí se z nich při pečení dostat všechen vzduch. Vlastně do nich ani nepatří bylinky. Jenže znáte to, když chcete víc – více chuti bylinek, sýra a mořské soli. A pozor! Rozhodně nemusí být dozlatova upečené.
Něco málo z historie grissini:
Říká se, že jeden ze synů italského krále Vittoria Emanuela II. byl špatný jedlík. Nechtěl chleba! Lékař se domníval, že je jeho odpor způsobený poruchou zažívání a proto poprosil dvorního pekaře, aby princi upekl chléb bez měkké střídky. A tak vznikla a mezi turínskými pekaři zakotvila tato dlouhá, tenká a křehká tyčka z chlebového těsta.
Bylinkové grissini
asi 50 kusů
příprava: 60 minut + 60 minut kynutí
Co na grissini?
500 g hladké mouky + na zaprášení
1 lžíce mořské soli
300 ml teplé vody (ne horké!)
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušené bazalky
½ lžičky sušeného česneku (nemusí být)
40 g nastrouhaného parmazánu
olivový olej smíchaný se solí na potření
Co na jogurtový dip?
200 g bílého jogurtu
nať řapíkatého celeru (nebo čerstvé bylinky)
mořská sůl
růžový pepř
olivový olej
šťáva z citronu na dochucení
Jak na to?
- Prosej mouku do mísy a přidej sůl. Do hrnku nalij vlažnou vodu, rozdrob do ní droždí a přidej cukr. Nech v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 5 minut. Přilij kvásek k mouce, přidej bylinky, česnek a najemno nastrouhaný parmazán. Vypracuj v robotu s hnětacím hákem hladké těsto. Nech ho v teple kynout minimálně 60 minut.
- Předehřej si horkovzdušnou troubu na 160°C. Nakynuté těsto vyválej na plát asi 1 cm tlustý a krájej max 1 cm široké proužky. Ty přendávej na plechy vyložené pečicím papírem. Nám to vyšlo na 4 plechy. Než všechno doděláš, můžou zatím kynout.
- Potři grissini olivovým olejem smíchaným s troškou soli. Peč dorůžova, asi 30 minut. Nech na roštu vystydnout. Když tyčinky doma nesníte hned, klidně je nech v kuchyni „doschnout“, budou pak křupavější.
- Připrav si dip. Nasekej nať řapíkatého celeru a přidej ji do bílého jogurtu. Dochuť solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z citronu. Podávej spolu s grissiny.
Baví tě italské pečivo? Recept na focacciu najdeš zde