Milujeme dlouhé víkendové snídaně. Nesmí chybět vajíčka, šunka s vysokým podílem masa a něco zeleného. Třeba hráškové výhonky.
Nemusíte čekat na Velikonoce. Tyhle hnízda si můžete udělat kdykoliv. Jsou neskutečně variabilní. Místo šunky zkuste tyrolský špek. A navrch pak nastrouhejte parmazán. Tak i tak nezapomeňte na bylinky, čerstvou pažitku, petrželku nebo kopr. Můžete použít i kuličky hrášku, ale výhonky jsou teď na začátku jara něco jako neskutečný zdroj energie. A můžete si je koupit například v Makro nebo si je vypěstovat doma.
Jak na klíčení hrachu?
Suchý hrách namoč do vody na 24 hodin. Pak jej slij a nech trochu naklíčit, stačí jeden den. Nejlepší je klíčení ve tmě a aspoň 2x denně hrášek propláchni. Připrav si plastovou nižší nádobu, na dně propíchej dírky. Rozlož na dno trošku hlíny, skvělá je třeba z kompostu, pokud máš. Navlhči ji, rozlož na ní naklíčený hrášek, zasyp ještě troškou hlíny a zase navlhči. A pak už jen dodržuj vlhkost, ze začátku je dobrá tma, pak kombinuj vlhkost s teplem (skvělý je napařovaček z Ikey). Za přibližně 3 týdny budou výhonky z hrášku tak akorát k snězení.
Vaječná hnízda se šunkou
4 porce
příprava: 30 minut
Co na vaječná hnízda?
máslo na vymazání kokotek
4 ideálně kulaté plátky šunky vysoké kvality
4 bio vejce
sůl (používám na tohle himalájskou)
čerstvě namletý pepř
kuličky růžového pepře
hrst hráškových výhonků
Jak na to?
- Vymaž kokotky máslem. Dovnitř každé z nich rozlož šunku, do ní vyklop vejce, osol a opepři. Kokotky vlož do vodní lázně – vezmi pekáček, nalij do něj horkou vodu tak, aby dosahovala do ¾ kokotek.
- Vlož do předehřáté trouby a peč při 150°C, dokud se nezatáhnou bílky. Z trouby vaječná hnízda vyndej podle toho, jak máte doma nejraději upravené žloutky.
- Když chcete tekutý žloutek, vyndejte kokotky asi za 10 max 15 minut pečení. Pokud je chcete naměkko, pak vydrž, peče se to asi 20-25 minut.
- Vyndej, dochuť drceným růžovým pepřem a přidej nasekané hráškové výhonky.
Podávej třeba s polníčkem nebo na plátky nakrájeným avokádem.