Na surfařské oblasti Algarve na jihozápadě Portugalska je krásné to, že je národnostmi i kulturou pestrá. Spojuje je vůně po čerstvé zelenině, rybách, mořských plodech, ale taky po bylinkách, hovězím mase a bramborech.
A tak když jsme dostali tip na nově otevřenou peruánskou restauraci La Preferida, která nabízí „promotion menu“ s rybami nebo masem za bezkurenčních 6,50 Euro včetně malého piva či nealka, jeli jsme se tam s rodinou podívat. Na konci vilové čtvrti Vale da Telha (Aljazur), blízko surfařské pláže Arrifana (Praia da Arrifana) se nachází klidová zóna, kde se budete cítit jako v Peru. Otevřená stodola, sezení pod pergolou, houpací sítě, kolem pobíhají dva sousedovic psi a sem tam přijde uždibovat i poník jménem Princesse. Čeká vás tam milá společnost, která mluví anglicky, německy, portugalsky a španělsky.
S úsměvem vás přivítá majitel restaurace Dino Valles, který sem přijel se svou partnerkou z Německa, kde 10 let učil. „Chtělo to změnu“, vypravuje Dino, proč opustil Frankfurt a zamiloval si tohle místo. „Přijeli jsme sem kvůli surfu a hned jsme začali přemýšlet o tom, jak se tu uživit.“ V Peru pracoval v gastronomii, a tak otevřít si peruánskou restauraci mu přišel jako dobrý nápad, který už dva týdny funguje. „V Peru máme hned tři gastronomické univerzity, být šéfkuchař je u nás jedno ze tří top povolání. Nebylo těžké sehnat peruánského šéfkuchaře,“ odpovídá na otázku, odkud přijel šéf kuchyně Ivan Diaz a dodává pyšně: „Nedávno mi volal kamarád, že jsme jediná peruánská restaurace v Portugalsku.“
Restaurace La Preferida připravuje svá jídla ve stylu comfort food. O tom, co dostanete na talíř vlastně rozhodujete sami. Máte na výběr hned z několika předkrmů, ochutnat můžete například syrovou rybu marinovanou v citronové šťávě s koriandrem podávanou se třemi různými chilli omáčkami, říkají ji TIRADITO a je to něco jako peruánské sashimi. Dětem jsme objednali kuřecí s rýží a nepálivou kari omáčkou a vejcem.
A pak přišlo na řadu hned několik hlavních chodů, protože jsme se nemohli rozhodout, co si dát. Smažené kalamáry a kořen yucca (chutí trošku jako sladká brambora) s kreolskou omáčkou a citronem s názvem CHICHARRON DE CALAMAR. Rýže s mořskými plody, zeleninou, fazolemi a býlým pepřem, které najdete v menu jako ARROZ CON MARISCOS. Nechyběla ani smažená ryba, hovězí LOMO SALTADO připravené v čínsko-peruánském stylu se sojovou omáčkou, chilli, rýží, cibulemi a rajčaty. Maso pak stejně chutně nahradí v receptu i ryba. Po naprostém přejídání se jsme ještě zvládli ochutnat smoothie tzv. výběr, co dům dal, tedy jahody s ananasem. Zapili to místním pivem Super Bock v mini verzi, vodou s limetkami a čerstvě upraženou kávou. Jediné, co nám chybělo, byl dezert. Na druhou stranu nabídka čerstvého ovoce a zmrzliny – vanilková a stracciatella, nebyla taky špatná a odcházeli jsme naprosto spokojení.
Pokud se vydáte do Portugalska, pak určitě zajeďte pozdravit pana učitele s jeho ženou, peruánského šéfkuchaře a dejte si něco dobrého k jídlu a pití v La Preferida.
Hello,
Thank you so much for the article, it s really nice. Its posible, that you send me the fotos, they are really good. Thank you so much and we hope, we see you soon.
Kind Regards
Dino