Jak na shrub z pomerančů a zázvoru

Jak na shrub z pomerančů a zázvoru

Víte, co je shrub? Taková zdravá octová limonáda. Na její přípravu potřebujete kombinaci ovoce, cukru a octu. Necháte fermentovat a pak už jen přidáváte do drinků.

Pojďme si říct na rovinu, že shrub (čti šrab) není pro každého. Míchá se ovoce s cukrem a octem v poměru 1:1:1 a je logické, že ocet je hodně cítit. Nazvala bych to kvašeným nápojem, který je zdraví, přidává se do míchaných nápojů, já ho piju jen s ledem, přidávám šťávů z pomerančů navíc a dolévám sodovkou. Shrub se hodí i do zálivek na salát nebo do marinády.

Shrub z pomerančů a zázvoru

na cca 500 ml množství

příprava: 15 minut + uložení v ledničce 24 až 48 hodin

Co na shrub?

5 pomerančů

5 cm zázvoru

250 g třtinového cukru

250 ml jablečného octa

Jak na to?

  1. Z pomerančů vykrájej segmenty (můžeš přidat i šťávu z pomerančů). Zázvor očisti a nakrájej na menší kousky. Přendej do čisté zavařovačky o objemu 500 ml. Přidej cukr a zalij octem. Uzavři a dej do ledničky na 24 až 48 hodin.
  2. Poté pořádně (uzavřenou) sklenici promíchej. Připrav si mísu, síto a čistý hadřík. Přeceď shrub. Poté jej přelij do čistých uzavíratelných lahví a skladuj shrub v ledničce, vydrží asi měsíc. Používej do limonád, drinků. V jakém množství? Asi 20 ml na drink.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *