Znáte tento tradiční italský dezert z Říma? Traduje se, že maritozzi pečou nastávající nevěsty svým ženichům, aby jim dokázali, že jsou tou pravou. U nás je to svíčková.
Maritozzi nám s Daškou připomínají svou vůní (pomerančová kůra) a chutí vánočku. Základem je kynuté těsto, které nesmíte uspěchat, jinak vám v troubě nevzejdou dle představ. S přípravou těsta i nadýchaného krému vám pomůže Kenwood kuchyňský robot. A co na ozdobu? Můžete stejně jako Sugar MaMa použít moučkový cukr a pistácie nebo třeba krém ozdobit malinami, nastrouhanou čokoládou…
Mini maritozzi
Na asi 12 kusů (nebo 6 klasických, velkých)
Příprava: 3 hodiny (včetně kynutí)
Co na kynuté těsto?
15 g droždí (čerstvé)
70 g mléka, vlažného
50 g krupicového cukru
350 g hladké mouky, prosáté
7 g soli
100 g vajec (asi 2 středně velké vejce)
25 g studené vody
100 g másla, pokojové teploty
5 g medu
kůra ze 2 pomerančů
1 vejce na potření
Co na krém?
300 g šlehačky (40 %)
60 g mascarpone
70 g moučkového cukru + na ozdobu
1,5 lžičky vanilkového extraktu
nahrubo nasekané pistácie na ozdobu (nesolené, nepražené)
Jak na to?
- Připrav si kvásek. Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru a mouky a polovinu vlažného mléka (vše z odváženého množství). Přikryj čistou utěrkou a nech v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 5 minut.
- Prosej mouku do mísy od robota. Přidej zbylý cukr, sůl, vejce, vodu, zbylé mléko, máslo, med a kůru z pomerančů. Nakonec přidej vzešlý kvásek. Pomocí hnětacího háku vypracuj hladké těsto. Přiklop mísu utěrkou a nech v teple nakynout, asi 60 minut (musí zdvojnásobit objem).
- Z nakynutého těsta odděl stejně velké díly (asi 55 g) a z nich ušoulej v dlani kuličky. Ty přendej na plechy vyložené pečicím papírem s velkými rozestupy. Přikryj utěrkou a nech ještě 60 minut kynout. Než je dáš do trouby, potři je vyšlehaným vejcem.
- Předehřej troubu (na horký vzduch) na 170 °C (na dno trouby můžeš dát rendlík s vodou) a peč maritozzi dozlatova, asi15 minut. Raději ještě otestuj špejlí, jestli jsou uvnitř upečené. Po upečení je nech vychladnout na kuchyňské mřížce. Poté na každém kousku maritozzi uprostřed vyřízni klínek nožem na pečivo. Opatrně, ať je nepřeřízneš na půl.
- Poté si připrav krém. Veškeré ingredience přendej do mísy od robota. A pomocí balonové metly vyšlehej v hladký nadýchaný krém. Ten přendej do zdobícího sáčku a naplň jednotlivé maritozzi. Přebytečný krém setři nožem a uhlaď.
- Můžeš zdobit různými způsoby. Do krému můžeš vtlačit ovoce, např. maliny nebo jahody. Nebo jako Daška můžeš maritozzi ozdobit jen moučkovým cukrem nebo nasekanými pistáciemi.