Chcete povýšit umění burgerů na ještě vyšší level? Namíchejte si vlastní rub, připravte si trhané maso z daňka, zkaramelizujte cibulku, smíchejte rajčatovou salsu a nezapomeňte na domácí coleslaw.
Připravte si vše dopředu a pak už jen skládejte dokonalý hamburger.
Jak na trhané maso – připrav si den dopředu
800 g plece z daňka
NA RUB
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce soli
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
Rub si najemno rozemel v mlýnku na koření nebo pomocí tyčového mixeru. Maso důkladně obal v rubu, zafrešuj v míse a nech alespoň na 3 hodiny odpočinout v lednici. Poté peč při teplotě 120 °C, asi 6 hodin. Upečené maso vyndej a výpek svař (zredukuj) v hrnci. Dochuť dle potřeby solí a pepřem. Upečené maso pomocí vidliček natrhej a promíchej s výpekem.
Jak na salát coleslaw
½ menšího zelí (bílé, ale může být i červené)
sůl
1 mrkev
½ jablka
200 g majonézy
50 ml bílého jogurtu
50 ml slazeného kondenzovaného mléka
pepř
cukr a šťáva z citronu na dochucení
Zelí nakrouhej na slabé plátky a prosol v míse, kterou zafušuješ (zabalíš do potravinářské fólie) a dej do lednice alespoň na 1 hodinu. Zelí pustí vodu, tu slij, a ještě zelí vyždímej. Přidej nastrouhanou mrkev a jablko, promíchej. Vmíchej majonézu, jogurt a kondenzované mléko. Promíchej, dochuť pepřem, šťávou z citronu, popřípadě doslaď. Sůl už nepřidávej, té je dost v zelí.
Jak na zkaramelizovanou cibulku
2 červené cibule
60 ml balzamikového octa
60 g medu (nebo třtinového cukru)
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
Cibule nakrájej na slabé plátky a orestuj do hněda na oleji, zalij balzamikovým octem a medem. Restuj, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Cibulka zůstane zkaramelizovaná. Dochuť dle potřeby solí.
Jak na rajčatovou salsu
10 cherry rajčátek
2 jarní cibulky
čerstvý koriandr dle chuti
olivový olej
sůl a pepř
Rajčátka nakrájej na malé kostičky o velikosti asi 0,5 cm. Přendej do misky, přidej nasekanou cibulku, koriandr a olej. Promíchej a dochuť solí a pepřem.
Jak na BBQ dip
250 ml majonézy (ideálně domácí)
100 ml BBQ omáčky
1 hrst nasekaného koriandru
1 hrst nasekané petrželky
½ lžičky tabasca
pepř
citron na dochucení
V misce smíchej majonézu s BBQ omáčkou, přidej nasekaný koriandr a petrželku. Dochuť tabascem, pepřem a šťávou z citronu. Promíchej.
Hamburger s trhaným masem
na 1 hamburger
příprava: 20 minut
Co na burger?
150 g trhaného daňka (může být i hovězí maso, nejlepší je na to krk)
1 brioška (recept na domácí bulku na hamburger najdeš TADY)
2 lžíce coleslawu
1 lžíce strouhaného sýru (ideálně čedar)
1 lžíce zkaramelizované cibulky
2 lžíce rajčatové salsy
1 hrst rukoly
2 lžíce BBQ dip
máslo na potření
Jak na to?
- Připrav si natrhané maso (musí být horké). Bulku na burger rozkroj, super je obě rozkrojené strany lehce potřít máslem. Krátce je ogriluj (pozor, ať je nespálíš).
- Na spodní díl briošku dej coleslaw, poté trhané maso, a to posyp sýrem, pěkně se rozteče. Navrch dej zkaramelizovanou cibulku, rajčatovou salsu a hrst rukoly. Vrchní díl briošky pomaž BBQ dipem a přiklop.