Co si letos na svátky upéct kuře? Stačí přidat pár ingrediencí jako např. pomeranče, brusinky a rozmarýn a máte dokonalé jídlo na vánoční stůl! Tento recept si zamilujete.
Na svátky pečeme kachnu. Tentokrát jsme se rozhodli pro změnu a dozlatova upekli voňavé kuřátko. Základem je bílá cibule, segmenty z pomeranče, brusinky, které seženete čerstvé i mražené, nechybí rozmarýn, máslo a vývar na podlévání. Z výpeku pak děláme silnou šťávu s koňakem. A s čím podávat pečené kuře? S bramborovou kaší.
Vánoční pečené kuře
4 porce
příprava: 2 hodiny
Co na kuře?
1 bílá cibule
1 celé kuře
sůl a pepř
růžový pepř
2 pomeranče
2-3 hrsti brusinek (čerstvé nebo mražené)
4 snítky rozmarýnu
50 g másla
kuřecí vývar na podlévání (asi 300 ml)
Co na šťávu?
½ bílé cibule
½ lžíce hladké mouky
1 lžíce másla + 1 lžíce na zamáslování
100 ml kuřecího vývaru
výpek z kuřete (včetně brusinek, pomerančů, rozmarýnu, pepře…)
50 ml koňaku (nemusí být)
sůl a pepř
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Oloupej cibuli, rozpul a nakrájej na plátky. Rozlož na dno pekáčku (nebo hrnce do trouby). Na cibuli dej kuře (prsy nahoru), osol, opepři, přidej růžový pepř.
- Pomeranče oloupej a nakrájej na segmenty. Rozlož segmenty na kuře, přidej brusinky, snítky rozmarýnu a máslo nakrájené na kousky. Ještě osol a opepři.
- Přiklop pekáček (nebo hrnec) a peč 60 minut, pak odklop a peč dozlatova, asi 30 minut. Podle potřeby v průběhu pečení podlévej troškou vývaru.
- Upečené kuře dej stranou. Polovinu cibule oloupej a nadrobno nasekej. V rendlíku rozehřej 1 lžíci másla, orestuj na ní cibuli, jakmile zhnědne (nepřipal!) přidej mouku a zarestuj. Poté podlij vývarem, promíchej, přiveď k varu, přidej výpek (se vším všudy) a koňak. Vař asi 5 minut, poté přepasíruj do jiného rendlíku, přiveď k varu, dochuť solí a pepřem. Vypni plotnu a zamásluj (nech máslo rozpustit).
- Kuře naporcuj a podávej s omáčkou a s bramborovou kaší.