Plněné dukátové buchtičky s vanilkovým šodó

Plněné dukátové buchtičky s vanilkovým šodó

Milujete klasické plněné buchty? Dáváte si na horách germknödel? Pak musíte vyzkoušet tento recept na dukátové buchtičky. Naplnili jsme je mákem a povidly a zalili šodó.

Přípravu kynutého těsta si bez kuchyňského robota nedokážeme představit. Ušetří vám čas a výsledkem je krásně hladké těsto. A pokud se chystáte pořizovat chytrého pomocníka do kuchyně, máme pro vás tip! Cooking Chef XL od Kenwoodu. Má širokou nabídku příslušenství, umí vážit a co víc, má možnost indukčního vaření. Na šodó je tato možnost ideální.

Recept na buchtičky se šodó
Jak na buchtičky se šodó s Kenwood

Plněné buchtičky se šodó

4 porce (občas děláme rovnou dvojitou dávku)

příprava: 2 hodiny

Co na kynuté těsto?

250 g hladké mouky + na podsypání

20 g čerstvého droždí

2 žloutky

25 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr se semínky

kůra z 1 citronu

špetka soli

100 ml vlažného mléka

20 g slunečnicového oleje

máslo na potření buchtiček

tuzemák na potření buchtiček (nemusí být)

moučkový cukr na posypání

Co na makovou náplň?

150 ml plnotučného mléka

50 g mletého máku

2 vanilkové cukry

Co na povidlovou náplň?

100 g švestkových povidel

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

Co na šodó?

200 ml smetany ke šlehání 33%

3 žloutky

40 g krupicového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 vanilkový lusk

1–2 lžíce tuzemáku (nemusí být)

  1. Do mísy od robota nasyp mouku, rozdrob droždí, přidej žloutky, cukry s kůrou z citronu a špetku soli. Přilij mléko a olej. Pomocí hnětacího nástavce (ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Přikryj čistou utěrkou a nech 45 minut v teple kynout.
  2. Vál posyp moukou, pekáček (nebo kokotky) vymaž máslem. Troubu předehřej na 180 °C. Z těsta vytvoř dva užší, delší válečky. Ty nakrájej na menší pravidelné kousky. Naplň je na střídačku makovou a povidlovou náplní. Vytvaruj je do stejně velkých kuliček a skládej je do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potři rozpuštěným máslem. Nech při pokojové teplotě ještě 20-30 minut kynout.
  3. Pekáček (nebo kokotky) vlož do předehřáté trouby a buchtičky peč dozlatova, asi 20 až 30 minut (podle velikosti). Na konci pečení buchtičky potři ještě rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem. Mezitím si připrav náplně do buchtiček. V rendlíku svař při střední teplotě mléko s mákem a cukrem. Míchej, ať se nepřipálí ke dnu, zredukované (bez tekutin) odstav a nech vychladnout. Povidla promíchej s troškou tuzemáku.
  4. Mezitím si připrav šodó. My si jej připravili v robotu Cooking Chef XL od Kenwoodu s možností indukčního vaření (nastavili jsme si teplotu na 85°C, stupeň otáček na minimum a použili balonovou metlu). Případně použij rendlík. Nalij do něj smetanu, přidej žloutky, cukry a vanilku. Za stálého míchání zahřej (pozor, nesmí se vařit). Zahřívej do zhoustnutí, asi 15 minut, nakonec vmíchej tuzemák. Podle potřeby šodó přeceď.
  5. Upečené buchtičky podávej se šodó a ještě posyp moučkovým cukrem.
Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *