Máte doma hokaido a přemýšlíte, co si z ní připravit? Třeba na Halloween? Upečte ji! Může se vám hodit na tuto lehce pálivou pomazánku. Podávejte ji na party na topinkách zapečenou s parmazánem.
Upečená dýně má velkou výhodu. Za prvé, nemusíte ji na pánvi míchat, peče se sama. Za druhé, zachová si co nejvíce chutě. Hodí se nejen na pomazánku, ale i na podzimní krémovou polévku. Připravte si z ní pyré nebo základ na Pumpkin Spice Latte. A hodí se i k lívancům nebo palačinkám. Větší dýně = pestré menu.
Dýňová pomazánka
na 4 topinky (2 porce)
Příprava: 60 minut
Co na pomazánku?
½ hokaido
sůl a pepř
1 lžíce olivového oleje
1 větší šalotka
1 chilli paprička
1 lžička tymiánu + na ozdobu
60 g lučiny
parmazán na posypání (k zapékaní)
chléb na topinky (4 plátky)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 200°C. Dýni (i s kůrou) nakrájej na menší měsíčky, zbav semínek. Rozlož na plech vyložený pečicím papírem (slupkou dolů). Osol, opepři a zakápni olivovým olejem.
- Peč asi 40 minut, dýně změkne a trošku chytne barvu. Mezitím nadrobno nakrájej šalotku a chilli papričku.
- Upečenou dýni rozmixuj ponorným mixérem. Přendej do misky, přidej šalotku, ½ chilli papričky, nasekaný tymián a lučinu. Pořádně promíchej a podle potřeby dochuť solí a pepřem.
- Přendej na předem opečené topinky, posyp zbylou chilli papričkou a tymiánem, nastrouhaným parmazánem a dej ještě krátce zapéct pod gril do zlatova.