Ještě než se začervená rybíz na naší zahradě, je potřeba upéct něco dobrého z toho, co už tak dlouho čeká v mrazáku. A že se k rybízu hodí limetka, máta a mascarpone, není vůbec pochyb.
Kynuté těsto na koláč patří mezi naše nejoblíbenější, děláme ho s jahodami a rebarborou, ale také se švestkami, borůvkami, prostě podle toho, co zrovna sezona nabízí. Když se ale pustíte do koláče s mraženým ovocem, pak je to trošku risk. Droždí nemá moc rádo změnu teplot, takže dát na něj něco příliš studeného nebo horkého se nevyplácí. A tak použijte (pokud půjdete jako my likvidovat zásoby z mrazáku) ideálně ovoce, které se při rozmrazování moc „nerozkydne“. Skvělé jsou mražené borůvky nebo třeba právě rybíz. A když ho promícháte s cukrem, uvolní přebytečnou tekutinu a máte šanci, že se koláč povede.
Koláč s rybízem a mátou
2x forma o průměru 24 cm (nebo 1 větší pekáč)
příprava: 45 minut + kynutí 1 hodina
Co na koláč?
300 g hladké mouky (Babiččina volba) + špetka na zasypání těsta
20 g čerstvého droždí
1 lžíce třtinového cukru
150 ml plnotučného mléka
2 žloutky
špetka soli
100 g másla + na vymazání formy
Co na náplň?
150 g mraženého (nebo čerstvého) rybízu
3 lžíce třtinového cukru
máta (případně meduňka)
200 g mascarpone
2 bio vanilkové cukry
kůra z limetky
moučkový cukr
Jak na to?
- Do mísy prosej hladkou mouku. Uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, zasyp cukrem a zalij 50 ml vlažného mléka. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut. Poté vmíchej žloutky, špetku soli a rozehřáté máslo. Vypracuj těsto, zasyp troškou mouky a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple kynout 1 hodinu.
- Mezitím nech rybíz povolit v pokojové teplotě. Smíchej ho s polovinou cukru. Nasekej mátu, nějaké lístky si nech na ozdobu. Jakmile rybíz pustí šťávu, sceď ji, přidej zbývající cukr a nasekanou mátu. Snaž se, aby šťávy bylo co nejméně, koláč by pak mohl být i po upečení uprostřed tekutý. Mascarpone smíchej s vanilkovým cukrem a kůrou z limetky.
- Troubu rozehřej na 180°C. Nakynuté a vyválené těsto vylož do formy (pekáče) vymazané máslem a vysypané moukou. Navrch rozetři mascarpone s cukrem a zasyp rybízem s cukrem a mátou. Peč dozlatova, asi 45 minut. Okraje koláče můžeš během pečení pomazat vyšlehaným bílkem nebo rozehřátým máslem. Po vychladnutí zasyp koláč ještě moučkovým cukrem a ozdob lístky máty.
Co s bílky? Vyzkoušej pusinky, u nás doma se po nich vždycky zapráší.
Děkuji za recept.Dlouho jsem hledala jak péct koláč ze zmrazeného rybízu.Moc chutnal a děkuji za rady.
My děkujeme za zprávu, to nás moc těší!!!