Chalupářský kefírový koláč s rybízem a drobenkou

Chalupářský kefírový koláč s rybízem a drobenkou

Máte rybíz a nevíte, co s ním? Upečte si tuhle rychlou buchtu bez vážení! Recept se vám bude hodit na chatě, chalupě, ale i doma. A použít můžete jakékoliv ovoce. I to mražené.

Koláče z jogurtového nebo tvarohového těsta u nás na blogu najdete běžně. Tentokrát jsme vyzkoušeli verzi s kefírem. Je krásně vláčný, ne příliš sladký a hodí se právě ke kyselejšímu ovoci jako je rybíz. Zkuste tento koláč i s malinami, ostružinami, borůvkami. Perfektní bude i s meruňkami, broskvemi a nektarinkami.

Kefírový koláč s rybízem

forma na pečení (my měli dortovou kulatou o průměru 24 cm)

příprava: 1,5 hodiny

Co na koláč?

1 vejce

6 lžic krupicového cukru

225 g kefírového mléka (natural)

1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml)

1 prášek do pečiva

2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)

1 hrnek rybízu

Co na drobenku?

40 g másla (studeného)

3 lžíce krupicového cukru

4-5 lžic polohrubé mouky (dle potřeby)

Co na dokončení?

máslo na vymazání formy na pečení

polohrubá mouka na vysypání formy na pečení

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Do mísy od robota rozklepni vajíčko, přidej cukr a pomocí balonové metly vyšlehej krém. Poté postupně přidávej (lžící) kefír a mouku s práškem do pečiva. Nakonec už jen zlehka zašlehej olej. Mezitím ober kuličky rybízu.
  2. Formu na pečení (můžeš i zespoda vyložit pečicím papírem), vymaž máslem a vysyp moukou. Rovnoměrně do ní nalij těsto. Navrch dej rybíz. A nakonec drobenku z másla, cukru a mouky (pokud se ti lepí, přidej ještě trošku mouky).
  3. Peč dozlatova, asi 60 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Zapíchni do něj špejli! Po vytažení musí být suchá. Nech koláč vychladnout na kuchyňské mřížce. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *