Máte rybíz a nevíte, co s ním? Upečte si tuhle rychlou buchtu bez vážení! Recept se vám bude hodit na chatě, chalupě, ale i doma. A použít můžete jakékoliv ovoce. I to mražené.
Koláče z jogurtového nebo tvarohového těsta u nás na blogu najdete běžně. Tentokrát jsme vyzkoušeli verzi s kefírem. Je krásně vláčný, ne příliš sladký a hodí se právě ke kyselejšímu ovoci jako je rybíz. Zkuste tento koláč i s malinami, ostružinami, borůvkami. Perfektní bude i s meruňkami, broskvemi a nektarinkami.
Kefírový koláč s rybízem
forma na pečení (my měli dortovou kulatou o průměru 24 cm)
příprava: 1,5 hodiny
Co na koláč?
1 vejce
6 lžic krupicového cukru
225 g kefírového mléka (natural)
1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml)
1 prášek do pečiva
2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
1 hrnek rybízu
Co na drobenku?
40 g másla (studeného)
3 lžíce krupicového cukru
4-5 lžic polohrubé mouky (dle potřeby)
Co na dokončení?
máslo na vymazání formy na pečení
polohrubá mouka na vysypání formy na pečení
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Do mísy od robota rozklepni vajíčko, přidej cukr a pomocí balonové metly vyšlehej krém. Poté postupně přidávej (lžící) kefír a mouku s práškem do pečiva. Nakonec už jen zlehka zašlehej olej. Mezitím ober kuličky rybízu.
- Formu na pečení (můžeš i zespoda vyložit pečicím papírem), vymaž máslem a vysyp moukou. Rovnoměrně do ní nalij těsto. Navrch dej rybíz. A nakonec drobenku z másla, cukru a mouky (pokud se ti lepí, přidej ještě trošku mouky).
- Peč dozlatova, asi 60 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Zapíchni do něj špejli! Po vytažení musí být suchá. Nech koláč vychladnout na kuchyňské mřížce. Podávej.