Léto patří lesním borůvkám. Milujeme je s mlékem a cukrem. Plníme jimi kynuté knedlíky a pečeme ty nejlepší koláče. Zkuste tento s drobenkou.
Kdo nás sleduje už nějakou dobu ví, že na blogu máme nespočet koláčů. Od těch nejjednoduších až po klasiku z kynutého těsta. Od roku 2015, kdy jsme začali se Slepičárnou, je pečeme v troubách – nejprve od Electroluxu a pak v AEG parní troubě. To už není jen spolupráce, to je prostě srdcovka. Děkujeme, že jste v tom tak dlouho s námi!
Drobenkový borůvkový koláč
forma na pečení o velikosti 20 x 27 cm
příprava: 60 minut
Co na těsto?
1 ½ hrnku hladké mouky
1 hrnek mandlové mouky (máme ze Zdraveorechy.cz)
¾ hrnku třtinového cukru
špetka soli
160 g másla (studené)
1 vejce
šťáva z ½ citronu
Co na náplň?
2 hrnky borůvek
¼ hrnku třtinového cukru
1 lžíce šťávy z citronu
1 lžíce kukuřičného škrobu
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180 °C. Do mísy od robota dej hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a máslo. Rozklepni vejce a přidej šťávu z citronu. Pomocí nástavce háku vypracuj těsto.
- Pekáček (já si ho nejprve vymažu troškou másla) vylož pečicím papírem. Polovinu těsta rukama vtlač na dno formy. Idálně až k okrajům. Borůvky v míse promíchej s cukrem, šťávou z citronu a škrobem. Přendej natěsto. Navrch rozděl (jako drobenku) zbytek těsta.
- Peč dozlatova, asi 45-50 minut. Nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Poté nakrájej a podávej.