Dostali jste chuť na rebarboru? Hledáte recept na vláčný koláč k odpolední svačině? Upečte si místo něj chlebíček. Do základu použijte řecký jogurt a zkuste přidat i jahody.
Zbyla vám rebarbora? Připravte si rozvar. Na kousky nakrájenou rebarboru promíchejte s cukrem, přidejte trošku jablečného džusu. V rendlíku povařte, sem tam zamíchejte, dokud se tekutiny nezredukují a rebarbora nezměkne. Můžete přidat i jahody, pokud máte. A skvělé chuť dodá troška portského vína. Vařte maximálně 10 minut. Poté stáhněte, nechte trošku vychladnout, rozmixujte dohladka a dochuťte cukrem podle potřeby. Chlebíček můžete podávat zalitý rozvarem.
Chlebíček s rebarborou
1 forma na chlebíček
příprava: 80 minut
Co na chlebíček?
2 větší stonky rebarbory
160 g másla + na vymazání formy
150 g třtinového cukru + na rebarboru
1 vanilkový cukr
3 vejce
150 g řeckého jogurtu
260 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva
2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Očištěnou rebarboru nakrájej na menší kostičky. V misce promíchej s 2 lžícemi cukru. Formu na chlebíček vymaž máslem (nebo olejem) a vysyp moukou. Troubu rozehřej na 180°C. Změklé máslo vyšlehej v míse od robota spolu s cukry pomocí balonové metly do hladkého krému. Postupně přidávej jedno vejce po druhém. Poté vždy po lžíci jogurt, průběžně šlehej při středních otáčkách.
- Do nadýchaného těsta postupně přidávej (opět po lžíci) mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmíchej 2 lžíce oleje. Těsto postupně rozděl do formy spolu s rebarborou v cukru tak, aby na konci bylo už jen těsto. Přendej (na plechu – kdyby chlebíček „přetekl“) do trouby a peč dozlatova, asi hodinu. Že je chlebíček uvnitř upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, bude po vytažení suchá.