Hranolky nebo krokety? A když krokety, co si je jednou doma připravit z batát? Může to být zajímavá příloha ke grilovanému steaku. Podávejte s majonézou se zeleným pestem.
Pokud ale nemáš batáty, podobně připravíš i krokety z dopředu pečených nebo uvařených brambor. Zajímavou barvu a chuť dodá i vařená mrkev. Čím méně tekutiny, tím lépe! Původně jsme krokety zkoušeli obalit i v hrubé mouce, ale strouhanka jim dodala křupavost i lepší chuť. A k čemu krokety? Jen tak nebo k masu z grilu.
Batátové krokety s kotletou
4 porce
příprava: 40 minut + upečení (uvaření) batát
Co na krokety?
600 g pečených nebo vařených batát (lepší jsou pečené)
1 lžička sušeného česneku
sůl a pepř
60 g parmazánu
1 vejce
1 chilli paprička
20 g másla
200 g hrubé mouky
1 lžíce bramborového škrobu
strouhanka na obalení
olej na smažení
Co na kotlety?
4 vepřové kotlety (každá asi 200 g)
sůl a pepř
zelené pesto na potření – náš recept na petrželkové s koriandrem najdeš tady
Co na majonézu?
100 g majonézy
2 lžíce zeleného pesta (dle chuti)
sůl a pepř na dochucení
Jak na to?
- Vychladlé upečené (nebo uvařené) batáty oloupej, přendej do velké mísy. Rozmačkej pomocí vidličky. Poté přidej česnek, sůl, pepř a najemno nastrouhaný parmazán. Přidej vejce, nasekanou chilli papričku a změklé nebo rozehřáté (ale ne horké) máslo.
- Vše důkladně promíchej. Postupně přidávej mouku a škrob. Podle hutnosti těsta poznáš, zda se již dají tvořit krokety. Jakmile bude těsto hustší, vezmi malé množství (polévkovou lžící, ve velikosti průměru asi 2-3 cm) do dlaně a ušoulej kuličku, obal ji ve strouhance. Opakuj, dokud nebudeš mít všechny krokety.
- V hlubším rendlíku rozehřej olej a smaž krokety (ponořené) dozlatova, asi 6 minut. Mezitím zlehka naklep paličkou na maso (nepotrhej!) kotlety, osol a opepři je z obou stran a potři „zeleným“ pestem. Griluj (ideálně na kompaktním grilu) z každé strany 3-4 minuty (dle tloušťky masa) dozlatova.
- V misce smíchej majonézu se „zeleným“ pestem, dochuť podle potřeby solí a pepřem. Podávej s kotletami a kroketami.