Máte pocit, že vás italské risotto hned zasytí? Máme řešení. Recept na lehčí verzi – rizoto z tarhoni podávané s krevetami.
Výhodou tohoto jídla je, že základ může být vegetariánský. Takto upravená tarhoňa se dá jíst i za studena nebo si ji můžete dát jako přílohu. A co k rizotu? My si dali krevety, ale stejně tak dobré jsou kousky orestovaného kuřecího masa.
Tarhoňové rizoto s krevetami
4 porce
příprava: 45 minut + marinování krevet
Co na rizoto?
300 g krevet, vyloupaných
2 velké hrsti nasekané petrželky
chilli papričky dle chuti
3 lžíce olivového oleje
1 citron
400 g tarhoni
2 červené cibule
4 stroužky česneku
100 g sušených rajčat
100 g vypeckovaných oliv
100 g hrášku (čerstvého nebo mraženého, povoleného)
200 ml kuřecího vývaru
80 g parmazánu
50 g másla
sůl a pepř
Jak na to?
- Očištěné krevety osol a opepři. Přendej do misky. Přidej 1 hrst nasekané petrželky, nasekané chilli papričky, jednu lžíci oleje a šťávu z citronu. Vše důkladně promíchej. Nech odpočinout v chladu, ideálně jednu hodinu.
- Poté krevety zprudka orestuj na pánvi na oleji, zabere to asi 3 minuty. Pozor, nesmí se dusit! Když jich dáš moc na pánev, vypustí velké množství šťávy a pak se místo restování budou dusit.
- Tarhoňu uvař dle návodu. Poté propláchni studenou vodou, aby se zastavil var. Na pánvi na 2 lžících oleje orestuj nasekanou cibulku. Pak přidej nasekaný česnek a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Do hotového základu vmíchej uvařenou tarhoňu, orestuj a zalij polovinou vývaru. Nech probublat.
- Přidej hrášek spolu s pokrájenými olivami. Podlij zbylým vývarem a opět nech krátce probublat. Osol, opepři a přidej máslo. To nech rozpustit, promíchej a na závěr vmíchej nastrouhaný parmazán. Vše důkladně promíchej. Zasyp 1 hrstí petrželky a podávej s hotovými krevetami.
Jídla vypadají úžasně. Krásné barvy a zajímavé odstíny.
Děkujeme:-)