Co ještě upéct během adventu? Ořechového cukroví není nikdy dost! A pekany patří mezi naše oblíbené. Nejen během Vánoc.
Klasické máslové těsto znáte. Ale už jste někdy zkoušeli cukroví připravit z „zhnědlého“ másla? To se povaří tak, aby získalo oříškovou chuť. Nechá zchladnout a pak se utře s dalšími ingrediencemi. Do těsta i na polevu se přidává mořská sůl a pokud máte rádi javorový sirup, nahraďte jím med. Tradice milujeme, ale i změna má své kouzlo.
Pekanové cukroví
na 2 plechy
příprava: 1,5 hodiny + odležení těsta přes noc
Co na cukroví?
210 g másla
100 g moučkového cukru (používáme třtinový od Zdraveorechy.cz)
½ lžičky jemné mořské soli
1 žloutek
300 g hladké mouky + na pomoučnění plochy
60 g pekanové mouky (koupíte na Zdraveorechy.cz) + na podsypání
pekanové ořechy, nasekané, na ozdobu (koupíte na Zdraveorechy.cz)
Co na polevu?
100 g moučkového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce šťávy z citronu
špetka mořské soli
3-4 lžíce teplé vody
Jak na to?
- Odvaž si studené máslo, přendej ho do rendlíku, přiveď k varu, stáhni na střední teplotu a za pravidelného míchání (tak, aby se ti dole nepřipálilo) vař, dokud máslo nezačne hnědnout (potrvá to asi 7 minut). Pozor nepřepal! Odstav a nech vychladnout, sem tam promíchej lžící. Pak ještě na chvíli dej máslo do ledničky nebo ven (pokud je tam zima) a nech ztuhnout. Jen tak, aby bylo roztíratelné.
- Máslo přendej do mísy od robota. Přidej moučkový cukr, sůl a žloutek. Pomocí metly ve tvaru „K“ při středních otáčkách vypracuj hladký krém. Poté postupně přidávej pekanovou mouku a hladkou mouku a vypracuj hladké těsto. Chvilku to potrvá, mělo by se oddělovat od krajů misí, ale i tak bude ještě trošku lepivé.
- Na lehce pomoučněné ploše (já přidávám i trošku pekanové mouky) ještě propracuj rukama těsto, rozděl ho na dvě stejné části a vytvaruj z nich menší koule. Každou zabal do potravinářské fólie a nech ideálně přes noc v ledničce odpočívat.
- Troubu předehřej na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plechy vylož pečicím papírem. Vyndej první část těsta a nech ho při pokojové teplotě povolit. Vyválej ho na plát silný asi 2 mm. Vykrájej libovolné tvary, přendej na plech kousek od sebe. Peč lehce „dorůžova“ asi 20 minut. Poté nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Mezitím upeč cukroví z druhé části těsta. Nech vychladnout.
- Připrav si polevu. V misce pomocí lžíce utři cukr s medem, šťávou z citronu, solí a postupně přidávej teplou vodu. Utři jemnou polevu, která nesmí být moc hustá ani tekutá. Ozdob upečené (vychladlé) cukroví polevou, a ještě posyp nasekanými pekanovými ořechy. Nech zcela ztuhnout. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní.