Dáváte přednost kachně před husou? Pak si ji upečte v sádle, z odřezků si připravte vývar na šťávu. Naučíme vás jak na červené zelí a oba knedlíky krok za krokem. Vařte jako profesionálové i vy!
U nás doma připravujeme v parní troubě 9000 SteamPro od AEG úplně všechno. Pečeme kachnu, vývar i vaříme knedlíky v páře. Užijte si podzim v kuchyni a nebojte se přijímat i těžší výzvy.
Konfitovaná kachna se zelím a knedlíky
4 porce
příprava: 5 hodin (+ odpočinutí kachny přes noc + potřebuješ 6 hodin na vývar)
Co na kachnu?
1 celá kachna
2,5 kg kachního sádla
sůl a pepř
1 lžíce kmínu
Jak na to?
- Kachnu rozporcuj na 2 stehna a 2 prsa. Zbytek použij na vývar, který budeš potřebovat k přípravě šťávy.
- Stehna a prsa opepři, osol a „obal“ v kmínu. Přendej do uzavíratelné dózy a nech v ledničce odpočinout, ideálně přes noc.
- Troubu rozehřej na 110°C. Poté rozpusť sádlo v rendlíku (nesmí být vroucí!). Maso přendej do pekáčku a zalij sádlem tak, aby bylo ponořené. Peč v troubě (nepřiklopené) na 4,5 hodiny.
- Poté maso vyndej ze sádla a přendej do čistého pekáčku, trošku přelij sádlem (aby to nebylo úplně suché). Teplotu v troubě zvyš na 210°C. Maso peč do zlatova, asi 15 minut.
TIP: Sádlo sceď, nech v uzavíratelné dóze vychladnout, uzavři a uchovej na další konfitování.
Co na vývar?
odřezky z rozporcované kachny
1 cibule
2 mrkve
¼ celeru
1 petržel
2 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 lžička drceného tymiánu
petrželka
sůl
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Do pekáčku přendej odřezky z kachny, na větší kusy nakrájenou (očištěnou)zeleninu, rozkrojenou cibuli a česnek. Vlož do trouby a peč dozlatova, může to trvat i
- Poté vše přendej do většího hrnce. Přidej koření, tymián, sůl, petrželku i se stonky (pokud máš) a zalij studenou vodou tak, aby vše bylo ponořené.
- Výpek na plechu shrň do hrnce taky (můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce). „Táhni“ vývar při nízké teplotě 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
- Poté slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober (může se ti hodit do polévky).
TIP: Hrnec s vývarem můžeš přendat do trouby a nechat „táhnout“ při 110°C.
Co na šťávu?
500 ml kachního vývaru
2 šalotky (nebo 1 cibule)
½ lžičky sušeného česneku
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
1 dcl portského vína
Jak na to?
- Polovinu másla rozehřej v rendlíku. Orestuj nasekanou šalotku (cibuli) do hněda. Poté vmíchej kmín, sušený česnek a mouku. Za stálého míchání restuj v jíšku asi 3 minuty, dokud se mouka s cibulkou nespojí.
- Pak zalij studeným vývarem a pořádně promíchej. Přiveď k varu, podlij portským vínem a pomalu vař alespoň 30 minut (čím déle tím to bude lépe vychucené). Dochuť solí, pepřem a na závěr zamásluj druhou polovinou másla (nech ho rozpustit a prohřát).
TIP: Pokud je šťáva moc hustá, můžeš ji naředit troškou vývaru. Pokud je naopak tekutější, pak přidej mouku na zahuštění nebo máslo na zjemnění.
Co na zelí?
1 kg červeného zelí hlávka
1 velká červená cibule
2 dcl jablečného moštu (nebo džusu)
1 lžička kmínu
1 tobolka skořice
½ lžičky drceného badyánu
sůl a pepř
med nebo cukr na dochucení
ocet na dochucení
olej na smažení
Jak na to?
- Hlávku zelí rozeber a zbav košťálu. Nakrouhej na slabé proužky, čím slabší tím lepší (2 mm x 5 cm). Na oleji orestuj nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidej kmín, orestuj a poté vmíchej nakrouhané zelí.
- Podlij moštem (nebo džusem), přidej zbylé koření a přiklopené dus do měkka, asi 30 minut. Občas promíchej. Pak odklop, dochuť solí, pepřem, medem a octem. Ještě restuj, dokud se přebytečná tekutina neodpaří.
TIP: Neboj se zelí povařit i s rozinkami.
Co na bramborové knedlíky?
1 kg uvařených brambor
300-400 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky soli
Jak na to?
- Uvařené brambory oloupej a nastrouhej najemno. Přidej vejce, mouku, sůl a vypracuj těsto. Rozděl ho na 4 části. Vyválej z nich 4 šišky a vař je po dobu 25 minut ve vodě nebo v páře.
Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.
Co na karlovarské knedlíky?
4 rohlíky
špetka soli
250 g polohrubé mouky
1 hrst nasekané petrželky
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml plnotučného mléka
Jak na to?
- Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
- Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.
Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 30 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.