Z dovolené v Itálii si skoro vždycky dovezeme olivový olej, sýry, uzeniny ale i nakládané olivy a artyčoky. Ty pak doma přidáváme do těstovin.
I když je venku vedro, tak jíst se musí. Ideálně lehčí jídlo, které nasytí, ale „nezničí“ vás na zbytek dne. A přesně takové jsou těstoviny na milion způsobů. S pestem, aglio olio nebo promíchané s kůrou a šťávou z citronu, olivovým olejem, solí, pepřem a parmazánem. Ty pak podávejte třeba s olivami, artyčoky, rajčátky a rukolou.
Letní těstoviny
4 porce
příprava: 15 minut
Co na těstoviny?
500 g těstovin (např. rigatoni)
1 sklenička nakládaných artyčoků (170 g)
4 lžíce zelených oliv (bez pecek)
250 g rajčat (San Marzano)
80 ml extra panenského olivového oleje
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
1 BIO citron (kůra + šťáva z ½ citronu)
60 g sýru Parmazán (nebo Pecorina) + na ozdobu
4 hrsti rukoly
Jak na to?
- Uvař těstoviny ve vroucí osolené vodě na způsob al dente (dle návodu na obalu). Artyčoky, olivy a rajčata nakrájej na menší kousky. V misce smíchej olivový olej se solí, pepřem, kůrou a šťávou z citronu. Vmíchej nastrouhaný sýr.
- Uvařené těstoviny slij, v hrnci je promíchej s „olivovou“ směsí. Přidej artyčoky, olivy a rajčata a zlehka ještě promíchej. Rozděl na talíře a podávej s rukolou. Můžeš ještě posypat nastrouhaným sýrem.