Likviduje mražené zásoby: Hrášková polévka s krutony a slaninou

Likviduje mražené zásoby: Hrášková polévka s krutony a slaninou

Taky máte doma plný mrazák a už se vám nechce kupovat nic nového, když to nemáte kam dát? Pak jsme v tom spolu…

Mražený hrášek je u nás doma v mrazáku vždycky. Tedy po ruce, ať už musíme rychle uvařit polévku, dát něco zeleného do šťouchaných brambor nebo na snídaňovou omeletu. A když není ještě ten čerstvý na loupačku, pak tenhle zmražený ho rozhodně dokáže v kuchyni ve všem zastoupit. Pokud se pustíte do téhle polévky, pak si zapamatujte, že se nesmí hrášek vařit déle jak 7 minut. Čím déle ho totiž vaříte, tím méně bude polévka zelená. A solte až úplně na konci.

 

Hrášková polévka s krutony

4 porce

příprava: 20 minut

 

Co na hráškovou polévku?

1 lžíce řepkového oleje (já občas používám panenský)

50 g kvalitní slaniny

4 jarní cibulky

1 balení mraženého hrášku (440-450 g podle značky)

1 lžička sušeného česneku

majoránka

tymián

1 l domácího vývaru (například zeleninového nebo drůbežího)

1 rohlík (klidně den starý)

pažitka

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Na trošce řepkového oleje orestuj dozlatova polovinu slaniny nakrájené na menší kostičky, pak přidej nakrájenou jarní cibulku a mražený hrášek. Chvilku dus a pak přisyp sušený česnek a majoránku, tymián a opepři. Zalij vývarem a vař asi 5 minut.
  2. Mezitím na sucho orestuj zbytek nakrájené slaniny, přidej na kostičky nakrájený rohlík, orestuj (můžeš péct dozlatova za občasného míchání i v troubě při 180°C). Poté si dej stranou pár hrášků. Dochuť solí a rozmixuj v krémovou polévku.
  3. Přendej do misek a podávej ozdobené krutony z rohlíku a slaniny, čerstvými bylinkami a předvařeným hráškem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *