Jak upéct božsky vláčný a zároveň zdravý perník, který by vaše tělo zbytečně nezatížil? Jednoduše, klasický cukr vyměňte za kokosový a bílou mouku za špaldovou.
Nebudu vás tady na blogu zatěžovat tím, co je a jak přesněji (v rámci biochemie) funguje glykemická křivka v lidském těle. Podstatné je vědět, že čím menší je hodnota (ideálně pod 50), tím snáze si s tím váš organismus poradí, nebude zbytečně ukládat tuky a získáte dost energie třeba na sport. Je to prostě zdravější, ale taky o něco dražší. Například o kokosovém cukru se tvrdí, že má glykemický index nejnižší ze všech cukrů, hodnota je 35. Nicméně, když sníte kousek sytého perníku, bude vám to stačit a se zbytkem se podělíte s rodinou a přáteli…
Perník s čokoládovou polevou (bez vajec)
na 1 plech (hlubší pekáček)
příprava: 45 minut + čas na tuhnutí čokolády
Co na perník?
1 lžíce bio koření na perník
2 lžíce holandského kakaa
200 g kokosového cukru (může být i palmový nebo třtinový)
1 bio vanilkový cukr
1 bio vanilkový nebo čokoládový pudink (prášek)
3 hrnky hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
2 hrnky plnotučného mléka
3 vrchovaté lžíce marmelády (já použila Marmeládu s příběhem citronovou)
¾ hrnku oleje (například řepkového)
3 hrsti kvalitních čokoládových čoček
olej + mouka na vymazání a vysypání pekáčku
Jak na to?
- V robotu smíchej koření na perník, kakao, cukry, puding, mouku a prášek do pečiva. Vmíchej mléko, marmeládu a nakonec olej. Troubu předehřej na 180°C. Vymaž formu na pečení olejem a vysyp moukou.
- Těsto nalij rovnoměrně do formy a peč asi 30 minut. A jak poznáš, že je perník uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Upečený perník nech vystydnout a mezitím ve vodní lázni rozpusť čokoládové čočky. Čokoládu rozlij rovnoměrně po upečeném perníku a nech ztuhnout v chladu. Pak nakrájej a podávej.
Kokosový cukr jsme se teď naučili také používat a nemůžeme si ho vynachválit!
NEPLECHA NA PLECHU
Je moc dobrá i s obyč cukrem.