Jak na plněné kynuté knedlíky s jahodami a rebarborou

Jak na plněné kynuté knedlíky s jahodami a rebarborou

Sezona jahod a rebarbory je tu. Tahle dvojka se hodí na koláč, crumble i do kynutých plněných knedlíků. Přidejte tvaroh, moučkový cukr a máslo, a máte dokonalý dezert.

Vaření metodou sous vide už není jen pro kuchaře. V pohodlí domova si můžete připravit nejen maso a zeleninu, ale dokonce i ovoce. My jsme si z jahod a rebarbory uvařili chuťově vyvážený rozvar, který se hodí nejen na knedlíky, ale můžete ho podávat s palačinkami, panna cottou nebo vanilkovou zmrzlinou. 

Kynuté knedlíky s jahodami a rebarborou

4 porce (8 knedlíků)

příprava: 2 hodiny (včetně kynutí)

Co na kynuté knedlíky?

500 g hrubé mouky

15 g čerstvého droždí

1 vejce

250 ml vlažného plnotučného mléka

špetka soli a cukru

Co na náplň a rozvar?

4 stonky rebarbory

200 g jahod

2 vanilkové cukry

Co na dokončení?

tvaroh na strouhání

moučkový cukr

rozpuštěné máslo

čerstvé jahody na ozdobu

Jak na to?

  1. Nejprve ze všeho si připrav ovocný rozvar. Oloupej stonky rebarbory a nakrájej je na malé kostky, přendej do vakuovacího sáčku. Přidej jahody a vanilkové cukry. Zavakuuj. Poté vař v hrnci s vodou (ponořené) 60 minut. Teplota musí být těsně před bodem varu. Pokud máš doma hrnec sous vide, pak vař při 70°C po dobu 60 minut. Poté přendej sáček do mísy s ledem, aby ustal proces varu. Sceď (jahody a rebarboru použiješ na plnění knedlíků), tekutinu si nech stranou, bude se ti ještě hodit na rozvar.
  2. Mezitím dej kynout těsto na knedlíky. Mouku spolu s cukrem, solí, vejcem (které bude ideálně pokojové teploty) vlož do mísy od robota. Ohřej mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!). Přilij mléko do mísy k ostatním ingrediencím, rozdrob droždí a pomocí nástavce v podobě háku vypracuj hladké těsto. Přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout asi 45 minut.
  3. Nakynuté těsto na knedlíky rozděl na 8 stejně velkých částí. Naplň je scezenou rebarborou s jahodami a ušoulej knedlík. Přikryj čistou utěrkou a nech ještě 10 minut kynout (pokud budeš knedlíky vařit v páře v troubě, tak je přendej na plech, ideálně s dírkami). Poté je buď vař v páře v parní troubě (dle návodu tvé trouby) nebo v parním hrnci po dobu 25 minut. Pokud tyto možnosti nemáš, vař knedlíky v hrnci s vodou asi 10 minut. Uvařené knedlíky propíchej špejlí (aby se „odfoukly“) a pomaž je rozpuštěným máslem (neokorají a nelepí se k sobě).
  4. Zbylé jahody a rebarboru povař se scezenou tekutinou (která ti zbyla ze sous vide). Knedlíky podávej s rozvarem, nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a ještě je zalij rozpuštěným máslem. Ozdob čerstvými jahodami.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *