Sezona jahod a rebarbory je tu. Tahle dvojka se hodí na koláč, crumble i do kynutých plněných knedlíků. Přidejte tvaroh, moučkový cukr a máslo, a máte dokonalý dezert.
Vaření metodou sous vide už není jen pro kuchaře. V pohodlí domova si můžete připravit nejen maso a zeleninu, ale dokonce i ovoce. My jsme si z jahod a rebarbory uvařili chuťově vyvážený rozvar, který se hodí nejen na knedlíky, ale můžete ho podávat s palačinkami, panna cottou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Kynuté knedlíky s jahodami a rebarborou
4 porce (8 knedlíků)
příprava: 2 hodiny (včetně kynutí)
Co na kynuté knedlíky?
500 g hrubé mouky
15 g čerstvého droždí
1 vejce
250 ml vlažného plnotučného mléka
špetka soli a cukru
Co na náplň a rozvar?
4 stonky rebarbory
200 g jahod
2 vanilkové cukry
Co na dokončení?
tvaroh na strouhání
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
čerstvé jahody na ozdobu
Jak na to?
- Nejprve ze všeho si připrav ovocný rozvar. Oloupej stonky rebarbory a nakrájej je na malé kostky, přendej do vakuovacího sáčku. Přidej jahody a vanilkové cukry. Zavakuuj. Poté vař v hrnci s vodou (ponořené) 60 minut. Teplota musí být těsně před bodem varu. Pokud máš doma hrnec sous vide, pak vař při 70°C po dobu 60 minut. Poté přendej sáček do mísy s ledem, aby ustal proces varu. Sceď (jahody a rebarboru použiješ na plnění knedlíků), tekutinu si nech stranou, bude se ti ještě hodit na rozvar.
- Mezitím dej kynout těsto na knedlíky. Mouku spolu s cukrem, solí, vejcem (které bude ideálně pokojové teploty) vlož do mísy od robota. Ohřej mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!). Přilij mléko do mísy k ostatním ingrediencím, rozdrob droždí a pomocí nástavce v podobě háku vypracuj hladké těsto. Přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout asi 45 minut.
- Nakynuté těsto na knedlíky rozděl na 8 stejně velkých částí. Naplň je scezenou rebarborou s jahodami a ušoulej knedlík. Přikryj čistou utěrkou a nech ještě 10 minut kynout (pokud budeš knedlíky vařit v páře v troubě, tak je přendej na plech, ideálně s dírkami). Poté je buď vař v páře v parní troubě (dle návodu tvé trouby) nebo v parním hrnci po dobu 25 minut. Pokud tyto možnosti nemáš, vař knedlíky v hrnci s vodou asi 10 minut. Uvařené knedlíky propíchej špejlí (aby se „odfoukly“) a pomaž je rozpuštěným máslem (neokorají a nelepí se k sobě).
- Zbylé jahody a rebarboru povař se scezenou tekutinou (která ti zbyla ze sous vide). Knedlíky podávej s rozvarem, nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a ještě je zalij rozpuštěným máslem. Ozdob čerstvými jahodami.