Dáváte do polévky nudličky, zavářku nebo noky? Zkuste pro jednou osmažit vaječný svítek, tak jako to dělávaly naše babičky (nejen) na Velikonoce. Na jaře do něj nezapomeňte přidat bylinky.
Svítek je hodně podobný omeletě. Můžete do něj přidat cokoliv, perfektně se hodí medvědí česnek! Důležité je, aby směs neobsahovala příliš velké kousky, svítek by se vám mohl trhat. Vždy ho krájejte teprve až vychladne a do polévky přidávejte až při podávání, jinak ztratí barvu a „rozbředne“. A co když vám svítek zbude? Prostě ho snězte.
Jarní polévka se svítkem
4 porce
příprava: 60 minut
Co na svítek?
100 g hladké mouky
500 ml plnotučného mléka
2 vejce
7 g prášku do pečiva
4 ředkvičky
2 jarní cibulky
1 stroužek česneku
2 hrsti medvědího česneku
1 hrst hladkolisté petrželky
sůl a pepř
olej na smažení
Co na polévku?
4 brambory (varného typu A)
3 mrkve
¼ celeru
1 petržel
1,2 l domácího vývaru (např. kuřecího)
2 jarní cibulky + na ozdobu
8 ředkviček
100 g hrášku
1 lžíce másla
sůl a pepř
nasekaná petrželka a medvědí česnek na ozdobu
Jak na to?
- Připrav si svítek do polévky. Mouku spolu s mlékem, vejci a práškem do pečiva vyšlehej pomocí balonové metly v řidší těsto. Přidej nadrobno nakrájené ředkvičky, jarní cibulku, česnek, medvědí česnek a petrželku. Dochuť solí a pepřem. To celé promíchej a nech na chvilku odstát v lednici. Svítek smaž na rozpálené pánvi na oleji (stejně jako palačinky) z obou stran do zlatova. Opakuj, dokud ti nedojde těsto. Svítky nech vychladnout a teprve poté nakrájej na širší nudle.
- Oloupané brambory a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájej na malé kostičky. V hrnci rozehřej máslo. Nejprve krátce orestuj brambory. Poté přidej kořenovou zeleninu, orestuj a zalij vývarem. Vař, dokud brambory nezměknou. Ke konci varu (na poslední 3 minuty) přidej nakrájenou jarní cibulku, ředkvičky a hrášek. Dochuť solí a pepřem.
- Polévku rozděl na talíře, přidej nakrájený svítek. Pokud máš obrané maso z vývaru, tak ho do polévky dej také. Přidej ještě nasekanou jarní cibulku, petrželku a medvědí česnek. Podávej.