Jarní počasí láká do přírody, na výlet nebo jen k posezení na zahradě. Co dobrého si zabalit s sebou? Určitě něco, co zasytí a zároveň se to dá naporcovat a sníst bez příborů.
Tohle není tradiční pizza, není to ani domácí těsto. Jedná se spíš o inspiraci, jak si tak trošku chutně usnadnit práci v kuchyni a čas. Důležité je použít kvalitní suroviny a jednou za čas rajčatové sugo nahradit něčím zeleným, třeba špenátem. Teď z jara je prostě boží. Malé lístky nemají tvrdé středy, takže je nemusíte odstraňovat a na ty velké existuje jednoduchý návod. List přehněte, držte ho v jedné ruce a tou druhou táhněte od stopky až ke špičce listu. A pak už jen všechno opláchněte a spařte…
Pizza se špenátem a vejci
4 porce
příprava: 40 minut
Co na pizzu?
500 g čerstvého špenátu
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 chlazené těsto na pizzu
1 balení parmské šunky (asi 6 plátků)
50 g gorgonzoly
1 balení mozzarelly (100 g)
olivový olej
sůl a pepř
Jak na to?
- Čerstvý špenát zbav tvrdších středů a listy propláchni studenou vodou. Potom je spař horkou vodou a odstraň přebytečnou vodu. Na pánvi na oleji orestuj nasekanou šalotku a česnek. Přidej spařený špenát, dochuť solí a pepřem a krátce orestuj.
- Rozbal chlazené těsto na pizzu a nech ho na pečicím papíru. Vidličkou propíchej těsto a vyskládej navrch vedle sebe plátky parmské šunky. Rozlož po celé ploše upravený špenát. Ozdob kousky gorgonzoly a mozzarellou. A nakonec navrch rozklepni opatrně vajíčka. Osol a opepři.
- Pizzu peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 20 minut. Okraje můžeš ještě potřít olivovým olejem. Nech zlehka vystydnout a pak naporcuj.