Pátek je taková malá sobota, kdy už přemýšlím, co na víkend upeču. Obvykle je to z toho, co dům (nebo lednička) dá, pokud to není něco složitějšího.
Nejsem zrovna zdatná cukrářka. Neumím takové to krásné zdobení, ale na koláče si troufám říct, že jsem tak trošku machr. Nebo jinak řečeno, pokaždé se sní. Snažím se, aby vždycky byly tučnější, protože tuk je to, co jim dává prvopočáteční chuť. Za druhé jde o svěžest, citron nebo limetka tuhle práci udělají za nás a nakonec přidám sezonní ovoce. Tentokrát to byly hrušky. A protože se tohle ovoce pozdního léta skvěle hodí do sladkého, ale i slaného pečení, zkuste koláč provonět čerstvým tymiánem.
Hruškový koláč s tymiánem
Forma o průměru 24 cm
Příprava: 50 minut
Co na hruškový koláč?
2 vejce
4 lžíce třtinového cukru
250 g ricotty (může být i mascarpone)
100 ml plnotučného mléka
kůra a šťáva z citronu
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
2 velké hrušky
máslo a mouka na vymazání formy
Co na drobenku?
2 lžíce másla
2-3 lžíce třtinového cukru
3 lžíce polohrubé mouky
čerstvý tymián
Jak na to?
- V míse nebo robotem utři vejce s cukrem, přidej ricottu, mléko, kůru a šťávu z citronu. Vmíchej polohrubou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Těsto by mělo být lehce tekutější.
- Těsto nalij do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch naskládej tenké plátky hrušek. Vše zasyp drobenkou. Prsty rozdrol máslo s cukrem a moukou. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 35 minut. Ke konci pečení přidej čerstvý tymián. Koláč krásně provoní.