Jak si ještě upéct kuře? Naplňte ho batáty, jarní cibulkou a chilli papričkami. Marinujte v oleji s bylinkami a obalte v solné krustě. Uvidíte, jak bude po upečení kuře krásně šťavnaté.
A když už máte batáty, připravte si z nich jednoduché pyré. Použijte nádivku z kuřete a dužinu z upečených batátů. Jsou mnohem sladší než brambory. Svou barvou i chutí připomínají spíše dýni.
Zajímají vás krátká videa, jak na to? Sledujte nás na Instagramu a inspirujte se v našich REELS.
Kuře v solné krustě
4 porce
příprava: 30 minut + 30 minut marinování + 2 hodiny pečení
Co na kuře?
1 celé farmářské kuře
50 g másla
½ svazku plocholisté petrželky
1 batát
2 jarní cibulky
1 chilli paprička
3 kg soli
6 bílků
100 ml vody
špízová jehla
potravinářský provázek
Co na marinádu?
50 ml olivového oleje
1 hrst petrželky
1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)
1 lžička sušeného česneku
sůl a pepř
½ lžičky chilli vloček (nemusí být)
Co na pyré?
3 batáty (800 g až 1 kg)
50 g másla
100 ml smetany ke šlehání 33 %
sůl a pepř
chilli paprička a jarní cibulka na ozdobu
Jak na to?
- Troubu předehřej na 200 °C. Připrav si kuře. Prsty uvolni kůži nad prsy. Pod kůži vlož plátky másla a petrželku i s natí. Oloupej batát a nakrájej ho na menší kousky (asi 2 x 2 cm), jarní cibulku a chilli papričku nakrájej na kolečka. Vlož do vnitřku kuřete, přidej i trošku petrželky se stonkem.
- Pomocí špízové jehly (nebo jehly na roládu) spoj kůži mezi stehny tak, aby náplň nevypadla z kuřete. Poté vezmi vázací potravinářský provázek, spoj k sobě stehna a kuře omotej, aby drželo tvar.
- V míse vyšlehej marinádu z olivového oleje, nasekané petrželky, rozmarýnu, česneku, soli a pepře. Dle chuti můžeš přidat i chilli vločky. Marinádou potři kuře. Nech 30 minut marinovat.
- Bílky vyšlehej v robotu pomocí balonové metly do pevného sněhu. Do velké mísy nasyp sůl, přidej vodu a zlehka do ní pomocí stěrky vmíchej sníh.
- Plech na pečení vylož pečicím papírem. Na něj dej menší část solné směsi, na tu polož kuře a zbytkemsměsí potři kuře tak, aby bylo celé pokryté. Vlož do trouby a peč dozlatova, asi 2 hodiny.
- Batáty omyj a celé i se slupkou dej péct ke kuřeti na posledních 45 minut pečení. Jakmile se upečou, snadno je oloupeš a lžící dužinu vydlabeš. Přendej mísy od robota.
- Až kuře v soli zezlátnme, vytáhni plech z trouby a pomocí paličky na maso (nebo spodní částí rukojeti nože) rozbij solnou krustu. Až ji z kuřete beze zbytku odtraníš, bude krásně šťavnaté. Sundej provázek a vyndej jehlu. Naporcuj. Náplň kuřete přendej do mísy k dužině z batátů. Pomocí balónové metly začni šlehat pyré, postupně přidávej máslo a šlehej do hladka. Dochuť solí a pepřem.
- Na talíře rozděl pyré, přidej kuře a podle chuti můžeš ještě ozdobit chilli papričkou a jarní cibulkou.