Jak na kuře v solné krustě s batátovým pyré

Jak na kuře v solné krustě s batátovým pyré

Jak si ještě upéct kuře? Naplňte ho batáty, jarní cibulkou a chilli papričkami. Marinujte v oleji s bylinkami a obalte v solné krustě. Uvidíte, jak bude po upečení kuře krásně šťavnaté. 

A když už máte batáty, připravte si z nich jednoduché pyré. Použijte nádivku z kuřete a dužinu z upečených batátů. Jsou mnohem sladší než brambory. Svou barvou i chutí připomínají spíše dýni. 

Zajímají vás krátká videa, jak na to? Sledujte nás na Instagramu a inspirujte se v našich REELS.

Kuře v solné krustě

4 porce

příprava: 30 minut + 30 minut marinování + 2 hodiny pečení 

Co na kuře?

1 celé farmářské kuře

50 g másla

½ svazku plocholisté petrželky

1 batát

2 jarní cibulky

1 chilli paprička

3 kg soli

6 bílků

100 ml vody

špízová jehla

potravinářský provázek

Co na marinádu?

50 ml olivového oleje

1 hrst petrželky

1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)

1 lžička sušeného česneku

sůl a pepř

½ lžičky chilli vloček (nemusí být)

Co na pyré?

3 batáty (800 g až 1 kg)

50 g másla

100 ml smetany ke šlehání 33 %

sůl a pepř

chilli paprička a jarní cibulka na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 200 °C. Připrav si kuře. Prsty uvolni kůži nad prsy. Pod kůži vlož plátky másla a petrželku i s natí. Oloupej batát a nakrájej ho na menší kousky (asi 2 x 2 cm), jarní cibulku a chilli papričku nakrájej na kolečka. Vlož do vnitřku  kuřete, přidej i trošku petrželky se stonkem.
  2. Pomocí špízové jehly (nebo jehly na roládu) spoj kůži mezi stehny tak, aby náplň nevypadla z kuřete. Poté vezmi vázací potravinářský provázek, spoj k sobě stehna a kuře omotej, aby drželo tvar.
  3. V míse vyšlehej marinádu z olivového oleje, nasekané petrželky, rozmarýnu, česneku, soli a pepře. Dle chuti můžeš přidat i chilli vločky. Marinádou potři kuře. Nech 30 minut marinovat.
  4. Bílky vyšlehej v robotu pomocí balonové metly do pevného sněhu. Do velké mísy nasyp sůl, přidej vodu a zlehka do ní pomocí stěrky vmíchej sníh.
  5. Plech na pečení vylož pečicím papírem. Na něj dej menší část solné směsi, na tu polož kuře a zbytkemsměsí potři kuře tak, aby bylo celé pokryté. Vlož do trouby a peč dozlatova, asi 2 hodiny.
  6. Batáty omyj a celé i se slupkou dej péct ke kuřeti na posledních 45 minut pečení. Jakmile se upečou, snadno je oloupeš a lžící dužinu vydlabeš. Přendej mísy od robota.
  7. Až kuře v soli zezlátnme, vytáhni plech z trouby a pomocí paličky na maso (nebo spodní částí rukojeti nože) rozbij solnou krustu. Až ji z kuřete beze zbytku odtraníš, bude krásně šťavnaté. Sundej provázek a vyndej jehlu. Naporcuj. Náplň kuřete přendej do mísy k dužině z batátů. Pomocí balónové metly začni šlehat pyré, postupně přidávej máslo a šlehej do hladka. Dochuť solí a pepřem.
  8. Na talíře rozděl pyré, přidej kuře a podle chuti můžeš ještě ozdobit chilli papričkou a jarní cibulkou.

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *