Máte raději slanou nebo sladkou snídani? Pokud patří lívance a palačinky mezi vaše favority, pak rozhodně musíte vyzkoušet tento recept na domácí vafle.
Pokud se vám domácí příprava vaflí zdá složitá, budete možná mile překvapeni. Jako velké plus vidíme kontrolu nad složením, hlavně cukrem. Vafle jsou čerstvé a provoní kuchyň. Malé mínus je čas. Když máte dvouplotýnkový vaflovač, chvilku to potrvá. Mezitím si ale můžete nachystat ovoce, čaj, kávu, čerstvě vymačkaný pomerančový džus…
Sladké vafle z podmáslí
10 vaflí
příprava: 50 minut
Co na vafle?
3 vejce
40 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
200 ml plnotučného podmáslí
125 g rozpuštěného másla + na vymazání vaflovače
200 g hladké mouky
špetka soli
1 ½ prášku do pečiva
Co na ozdobu?
sezonní ovoce (my na vaflích máme rádi jahody, maliny a borůvky)
skořicový cukr (mletá skořice smíchaná s moučkovým cukrem)
šlehačka na ozdobu
Jak na to?
- V míse od robota vyšlehej pomocí balonové metly vejce s cukry v krém. Při šlehání postupně přilévej podmáslí a poté i rozpuštěné (ne horké!) máslo. Nakonec vmíchej mouku se špetkou soli a prášek do pečiva. Vypracuj hladké těsto. Nech ho chvilku odpočinout, stačí 10 minut (nemusí do ledničky).
- Rozehřej vaflovač. Horký ho zezdola i seshora vymaž máslem a nalij do něj těsto tak, aby ti nepřeteklo. Přiklop a peč dozlatova, asi 6 minut. Mezitím neodklápějj. Vafle podávej s tvým oblíbených ovocem, dochuť skořicovým cukrem a můžeš přidat i šlehačku.