Nevím jak vy, ale u nás, když se vaří halušky (nebo strapačky), pak nám vždycky zbudou. Zamrazíme si je do zásoby. A když na ně opět přijde řada, uděláme si je naslano s uzeným a se zelím nebo s brynzou (recepty najdeš tady).
Ale občas dostaneme chuť i na sladkou verzi – s mákem!
Jak na to? Je to snadné! Na pánvi na másle orestuj halušky (strapačky). Přendej je na talíře. Zasyp mletým mákem, moučkovým cukrem a přelij rozpuštěným máslem.
Základní recept na halušky
700 g brambor (ideálně varný typu C)
200 g hladké mouky
1 lžička soli
Jak na to?
- Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol a přidej polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase ne příliš tekuté – asi jako na noky).
- Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, halušky se nebudou k sobě tolik lepit.
- Vař, dokud halušky nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).
Základní recept strapačky
700 g brambor (ideálně varný typu C)
1 lžička soli
4 vejce
200 g polohrubé mouky
Jak na to?
- Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol, přidej vejce a polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase nepříliš tekuté – asi jako na noky).
- Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, strapačky se nebudou k sobě tolik lepit.
- Vař, dokud nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).