Pokud máte pocit, že pečení vánočního cukroví je nad vaše síly, pak si tento recept zamilujete. Stačí vám pár ingrediencí a vykrajovátko. Nic složitého!
Navíc mezi základní surovinu patří bílé víno. Nemusíte mít výčitky, že otevíráte lahev. Co nepoužijete do těsta na vinné cukroví, můžete vypít. A pokud se chystáte péct s rodinou a přáteli, pak možná jedna lahev nebude stačit…
Vinné cukroví
3-4 plechy
příprava: 50 minut + ideálně 24 hodin na odležení (minimálně 4 hodiny)
Co na cukroví?
250 g másla
1 žloutek
1 BIO vanilkový cukr
250 g hladké mouky
5 lžic suchého bílého vína
skořicový nebo vanilkový cukr na obalení
Jak na to?
- V robotu s nástavcem „K“ utři změklé máslo se žloutkem a vanilkovým cukrem. Přidej prosátou mouku, víno a vypracuj hladké těsto. To zabal do potravinářské fólie a dej ideálně přes noc do ledničky.
- Troubu předehřej na 200°C. Plechy vylož pečicím papírem. Těsto postupně vyválej na silnější plát (0,5 cm silný) a vykrajuj libovolné tvary. Přendej na plech (můžou být blíž u sebe) a peč lehce dozlatova (střed musí být na dotyk pevný) podle velikosti asi 12-14 minut.
- Ještě teplé vinné cukroví obaluj ve skořicovém nebo vanilkovém cukru. Já míchám dohromady moučkový cukr s vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Přendej do krabice. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet. Počítej, že to zabere tak 14 dní. Ale já si ověřila, že se dá jíst hned.