Existuje mnoho podob sladkého chlebíčku. Připravuje se s banánem, borůvkami, ořechy nebo sušeným ovocem, záleží čistě na tom, co máte doma a jaké jsou zrovna vaše chutě.
Před Vánocemi jsem dostala od své kamarádky Martiny jako dárek skvělou formu na chlebíček od Potten a Pannen. Původně jsem měla za úkol v něm upéct biskupský chlebíček, ale já už tenkrát (díky focení pro časopis, blog) měla plné zuby Vánoc. A tak si forma počkala, až se konečně dočkala dnešního rána. Rozbalila jsem sušenky, vedle nich stály banány na snídani a já si řekla, že tu kletbu zlomím a prostě na víkend upeču tuhle snídaňovou dobrotu. A protože moc nemusím suché, ani přeslazené buchty, vyzkoušela jsem jeden recept z Pinterestu a trošku ho upravila na naše chutě s kefírem a holandským kakaem.
Banánový chlebíček s cookies
1 forma na chlebíček
příprava: 60 minut
Co na banánový chlebíček?
2 vejce
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 banán
1 ½ hrnku bílého kefíru (hrnek cca. 250 ml)
350 g polohrubé mouky + na vymazání formy
1 lžíce holandského kakaa
1 lžíce prášku do pečiva
6 čokoládových sušenky (já použila Tesco Finest)
olej na vymazání formy
moučkový cukr na zasypání
Jak na to?
- Utři vejce s cukry, přilij kefír a přidej kousky banánu. V robotu nebo ručně vmíchej mouku, kakao a prášek do pečiva. Vymaž formu na chlebíček olejem a vysyp mouku. Na dno formy vlož sušenky, nám se tam vejdou tři. Pozor, pokud jsou polité čokoládou, dávej je suchou částí dolů.
- Do formy nalij těsto asi tak do poloviny, zasyp ještě v ruce nadrolenými sušenkami, dolij zbytek těsta (do ¾ formy) a ještě trošku zasyp drcenými sušenkami. Peč v předehřáté troubě při 170°C asi 45 minut. Že je chlebíček hotový poznáš tak, když do těsta zapíchneš špejli a ta zůstane suchá. Ještě teplé vyklop a zasyp moučkovým cukrem.