Chystá se k vám návštěva? Přemýšlíte, co podávat k čaji nebo ke kávě? Pak určitě vyzkoušejte tyhle šlehačkové bábovičky. Nejsou příliš sladké, nejsou ani suché, jsou prostě tak akorát dokonalé.
Když jsem před Vánocemi četla knížku Láska s chutí makronky od Sarah Vaughanové, moje chuťové buňky jely na plné obrátky. Popis čajových dýchánků, kdy se podávají mini sendviče, větrníčky, sušenky a další dobroty, mě přivedl k nápadu vyzkoušet tyhle šlehačkové mini bábovičky. Jsou to jednoporcovky, které nikoho neurazí. Připomínají spíše rakousko-uherskou kuchyni českých hospodyněk, ale ta chuť je doslova mezinárodní. A s anglickým nádobím tvoří naprosto slučitelný pár.
Šlehačkové bábovičky s holandským kakaem
Asi 12 báboviček (nebo 1 forma na bábovku)
Příprava: 40 minut (bábovka 60 minut)
Co na bábovičky?
200 g smetany na šlehání (31%)
3 vejce
150 g třtinového cukru
200 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžíce holandského kakaa
olej a mouka na vymazání formiček
Tip: Zkuste silikonové formičky, ty stačí maximálně vymazat troškou oleje a bábovičky jdou skvěle vyklopit.
Jak na to?
- Šlehačku zlehka vyšlehej, nesmí být tuhá, spíš krémově našlehaná. V míse utři vejce s cukrem, přidej mouku, kypřící prášek a nakonec zlehka vmíchej šlehačku.
- Troubu předehřej na 170°C. Část těsta (asi jednu třetinu) přendej do druhé mísy a smíchej s holandským kakaem. Vymaž formičky (nebo formu na bábovku) olejem a vysyp moukou. Rozděl do všech světlé těsto a navrch přidej čokoládovou část asi tak do ¾ formičky. Můžeš to udělat i obráceně.
- Peč asi 25 minut (bábovku dvojnásobný čas). A jak poznáš, že jsou bábovičky hotové? Když do nich zasuneš špejli, po vytáhnutí zůstane suchá. Ještě teplé je vyklop.