Nechce se vám zase péct jablečný závin? Naplňte jablka povidly (nebo marmeládou) a zabalte je do listového těsta. Ozdobte ořechy a podávejte jako podzimní dezert.
Není ostuda použít kvalitní listové těsto z obchodu. My ho máme doma v ledničce pravidelně. Hodí se, když potřebujeme k snídani štrůdl, a používáme ho i naslano. Se špenátem a ricottou. Ale takové šneky s kečupem, šunkou a sýrem jsou taky super. A kdo říká že ne, ten kecá…
Jablka v županu
4 porce
Příprava: maximálně 1 hodinu
Co na jablka v županu?
4 menší jablka
1 listové těsto (plát o váze 275 g)
4 lžíce povidel (dáváme naše pečená )
1 malé vyšlehané vejce
2 lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů (můžete dát i plátky mandlí – třeba od Zdraveorechy.cz)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Jablka zbav jádřince (ideální je tzv. odjádrovač na jablka). Listové těsto nech při pokojové teplotě povolit (pokud máš mražené, vyndej ho včas z mrazáku). Povidla přendej do plnícího sáčku s širší zdobicí špičkou.
- Troubu předehřej na 190°C. Plech vylož pečicím papírem. Připrav si plát listového těsta. Rozkroj ho na 4 části o velikosti čtverce (ze zbývajícího těsta si vykroj nožem třeba lístky na ozdobu). Do každého čtverce dej jablko, naplň povidly a těsto pevně zabal. Přendej na plech (vždy spojem dolů).
- Vyšlehej vejce, pomaž jablka v županu, ozdob „lístky“ z těsta, opět pomaž vejcem a ještě posyp ořechy. Peč dozlatova (podle velikosti jablek), asi 35-40 minut. Poté přendej na talíře, posyp moučkovým cukrem a ještě teplé podávej.