Máte chuť na něco bezmasého? Potřebujete si večer dopředu připravit oběd do práce nebo do školy? Tenhle salát si můžete dát do krabičky a jíst ho i studený.
V létě si tarhoňu dáváme s nasekanou rukolou, cherry rajčátky nebo sušenými rajčaty, přidáváme mozzarellu a co zahrada dá… Na podzim a v zimě si tahle surovina rozumí i s červenou řepou a cizrnou. A když přidáte olivy (ale nemusíte, pokud je nemáte rádi!), dodáte salátu správně slanou chuť. A pokud máte chuť i na sýr, tak zkuste třeba balkán.
Salát z tarhoni
2 porce
Příprava: 20 minut
Co na salát?
200 g tarhoni
1 uvařená řepa
80 g sušených rajčat
60 g černých oliv bez pecek
60 g uvařené cizrny (scezené)
extra panenský olivový olej
sůl a pepř
sušený česnek dle chuti (já dávám asi 1 lžičku)
hladkolistá petrželka
Jak na to?
- Uvař tarhoňu v lehce osolené vodě s troškou olivového oleje dle návodu. Průběžně míchej, má tendenci se připalovat. Kontroluj, zda už je uvařená – někdy jí stačí 7 minut, jindy to trvá déle. Poté ji sceď a propláchni studenou vodou, nebude se lepit k sobě.
- Uvařenou řepu, sušená rajčata a olivy nakrájej na menší kousky. Přendej do mísy. Přidej uvařenou tarhoňu, cizrnu a dochuť olivovým olejem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Nakonec vmíchej nasekanou petrželku.