Placky mezi plackami nejoblíbenější? To jsou bramboráky. Milujeme je samotné, s nastrouhaným sýrem, s troškou chilli, bylinkami a v zimě pak s nakládaným kyselým zelím a škvarky.
Když jsem jako malá jezdila s mámou k dědovi na návštěvu, vždycky se smažily bramboráky. Tenké a zároveň velké placky voňavé po česneku, kterého nikdy nebylo dost, a taky trošku nazelenalé po majoránce. Omastek z nich tekl a my se jimi ládovali, dokud nám to naše pupky dovolily. Bramboráky patří mezi českou klasiku. Už jen pro to, že jsme národem milovníků brambor. Dokonce jsou brambory statisticky nejčastějším zdrojem vitamínu C v naší zemi. A když k nim přidáte druhou českou lahůdku – kyselé zelí, pak se z téhle dvojky stanou nesmrtelní superhrdinové.
Bramboráky s česnekem a majoránkou
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na bramboráky?
500 g brambor typu B
6 stroužků česneku
1 hrst sušené majoránky
1 lžička drceného kmínu
2 vejce
sůl a pepř
hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)
olej nebo sádlo na smažení
Co můžeš přidat?
škvarky
kyselé zelí
nastrouhaný sýr
chilli papričku
Jak na to?
- Brambory oloupej a nastrouhej střídavě najemno a nahrubo. Vymačkej přebytečnou vodu. Pak vmíchej propasírovaný česnek, majoránku, kmín a vejce. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti hladkou moukou.
- Olejem nebo sádlem vymaž pánev a smaž tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dej na papírovou kuchyňskou utěrku a odsaj přebytečný tuk.