Panna cotta jako sladké letní pokušení

Panna cotta jako sladké letní pokušení

Co rozhodně patří k létu? Dezert do skleničky! Ideální je vychlazená panna cotta s rozvarem z rebarbory a jahod. Nechybí ani alkohol… 

Kdo z vás má v létě nejraději posezení na terase, na balkónu, na zahradě? A co by to bylo za relax bez něčeho dobrého? U nás doma máme nejraději sladké recepty z pár ingrediencí, které si můžete připravit den dopředu a nechat v ledničce do té doby, než se budou podávat. Stylově. Třeba ve skle na dřevěném tácu, v pozadí světýlka. Tuhle inspiraci jsme našli na FAVI.cz.

Panna cotta s rebarborou a jahodami

4 porce

příprava: první den budeš potřebovat 30 minut + chladnutí přes noc a druhý den 50 minut 

Co na panna cottu?

2 plátky želatiny

500 ml smetany ke šlehání 33%

1 ½ lžíce zakysané smetany

50 g vanilkového cukru (ideálně i se semínky)

Co na rozvar?

160 g rebarbory, oloupané a nakrájené na plátky

135 g jahod + na ozdobu

60 g krupicového cukru

6 lístků čerstvé máty + na ozdobu

0,5 cl likéru Cointreau (nebo růžové víno)

Jak na to?

  1. Nech nabobtnat želatinu ve studené vodě dle návodu na obalu. Trvá to cca 5 minut. Do rendlíku si nalij smetanu, přidej zakysanou smetanu, vanilkový cukr (včetně semínek, máš li) a vše metličkou promíchej. Přiveď k varu, jakmile se to začne vařit, odstav. Poté vmíchej nabobtnalou želatinu metličkou.
  2. Sklenice na panna cottu prolij studenou vodou a vodu slij. Rozděl do nich ještě horkou smetanovou směs, sklenice naplň do ¾ jejich výšky. Nech trošku vychladnout a poté dej do ledničky, ideálně přes noc (nejméně však 5 hodin).
  3. Před servírováním si připrav ovocný rozvar. Rebarborové stonky oloupej, zbav tvrdých konců a listů. Nakrájej na plátky. Jahody omyj, zbav lístků a nakrájej dle potřeby na menší kousky. Ovoce smíchej s cukrem, nasekanou mátou a přidej likér Cointreau.
  4. A teď máš dvě možnosti. Za prvé sous vide: směs přendej do vakuovacího sáčku, zavakuuj. Vař v sous vide při teplotě 70°C 1 hodinu a 45 minut. Pokud nemáš sous vide, můžeš směs vařit v hrnci. Podlij ji dle potřeby vodou a vař do změknutí rebarbory, redukuj, aby ve směsi bylo co nejméně vody. Bude to trvat asi 45 minut.
  5. Hotový rozvar rozmixuj tyčovým mixérem. Nech vychladnout a pak rozlij na ztuhlou panna cottu. Ozdob ještě čerstvými jahodami, lístky máty a pokud máš, tak i lupínky z bílé čokolády. Podávej.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *