Jak na vyprošťovací domácí novoroční česnečku s uzeným masem a s ječnými kroupami

Jak na vyprošťovací domácí novoroční česnečku s uzeným masem a s ječnými kroupami

Kdy jindy se pustit do silného tučného vývaru, než právě po probdělé silvestrovské noci? Připravte si česnečku den dopředu a pak už si ji jen ohřejte a podávejte například s nastrouhaným sýrem.

Ječné kroupy používaly už naše prababičky a babičky do polévek, připravovaly se z nich různé nákypy, kaše, knedlíky a taky čaj. Na Vánoce pak staročeský Kuba. Kromě toho, že kroupy umí nasytit, mají v sobě i zdraví prospěšné látky, jako jsou například vitaminy skupiny B, vitamín E, z minerálních látek pak třeba vápník a hořčík a taky obsahují hodné tuky – omega 3 a 6 mastné kyseliny. Podporují trávení, což u takovéto mastné česnečky bývá dost zapotřebí. Tak se jim nebraňte a určitě je doma v kuchyni vyzkoušejte.

 

Novoroční česnečka s kroupami

4 porce

příprava: 2 hodiny + namáčení krup

 

Co na česnečku s kroupami?

100 g zabijačkových ječných krup

1 kg uzených vepřových žeber

2 cibule

1 mrkev

1 petržel

¼ celeru

2 bobkové listy

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 hrst sušeného tymiánu

2 lžíce vepřového sádla

4 větší brambory typu B

8 stroužků česneku

1 hrst sušené majoránky

sůl a pepř

čerstvé oregano nebo majoránka

 

A co ještě můžeš přidat?

nastrouhaný sýr (ementál)

krutony z chleba nebo rohlíků

ztracené vejce

 

Jak na to?

  1. Kroupy namoč den dopředu do vody, aby změkly. Uvař si vývar z uzených žeber. Žebra nakrájej na menší kousky, přendej do hrnce, zalij vodou nad okraj masa a vař asi 15 minut. Poté slij, zalij zase vodou a přidej jednu rozkrojenou cibuli, větší kousky očistěné mrkve, petržele a kousek oloupaného celeru. Přidej bobkové listy, nové koření, pepř, tymián a sůl. Vař při nízké teplotě, nepřiklopené, asi hodinu. Poté sceď vývar a ober maso.
  2. Namočené kroupy uvař v osolené vodě do měkka, dle návodu na obalu. V hrnci orestuj na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidej oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Zalij vývarem, přidej prolisované stroužky česneku, majoránku a obrané uzené maso. Vař do změknutí brambor, asi 20 minut. Vmíchej uvařené kroupy a dochuť solí a pepřem. Ozdob čerstvými lístky oregana nebo majoránky.
  3. Až budeš servírovat polévku, můžeš na dno talířů nastrouhat sýr. Na stůl pak přidej na sucho upečené krutony z chleba nebo rohlíků a můžeš přidat i ztracené vejce.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *