Potřebujete upéct jednoduchý dort na oslavu? Pak vám tento recept na piškot přijde vhod! Pak už si jen vybrat krém a případně něco na ozdobu.
Nemusím moc sladké dorty. Nejraději mám klasický piškot a ne příliš tučný krém. A to přesně tento dort splňuje. Tvaroh dodá krému z pudinkového prášku správnou „nakyslou“ chuť. Piškot díky němu není suchý a i druhý den je tento dezert výborný! Hodí se i na Velikonoce.
Piškotový dort s krémem
forma na dort o průměru 24 cm
příprava: 60 minut + chladnutí
Co na piškot?
6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
180 g moučkového cukru + na posypání
5 lžic vroucí vody
210 g hladké mouky (prosáté)
máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Co na krém?
2 vanilkové pudinky v prášku
500 ml plnotučného mléka
4 lžíce třtinového cukru
250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
50 g másla (pokojové teploty)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 170°C. Formu na dort vymaž máslem a vysypej polohrubou moukou. Dej vařit vodu. Žloutky odděl od bílků a přendej je do mísy od robota. Přidej k nim moučkový cukr a pomocí balonové metly vyšlehej do vysoké pěny. Postupně zašlehej 5 lžic vroucí vody. Poté přidej prosátou mouku a nakonec lehce vmíchej z bílků vyšlehaný sníh.
- Těsto nalij do formy, uhlaď povrch a peč dozlatova, zhruba 40 minut. Jak poznáš, že je piškot uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta zůstane po vytažení suchá. Piškot vyndej z trouby a nech na kuchyňské mřížce vystydnout.
- Jakmile bude piškot vystydlý, připrav si krém. Podle návodu si uvař pudink, jen místo 1 l mléka dej 500 ml a přidej 4 lžíce třtinového cukru. Uvařený pudink nech vychladnout (ale míchej, aby se nevytvořil na povrchu škraloup, případně přidej trošku mléka a rozmíchej). Pak do něj metličkou vmíchej tvaroh a povolené máslo.
- Vychladlý piškot prořízni, pomaž krémem, přiklop, zlehka posyp moučkovým cukrem a podávej.