Hledáte inspiraci na přípravu kuřecích prsou? Zarolujte je spolu se sušenou šunkou, gorgonzolou a sušenými rajčaty. Upečte si šťavnaté rolky.
A co k tomu? Jarní šťouchané brambory. Zapomeňte na chvilku na klasiku – uvařené brambory šťouchané s máslem, jarní cibulkou a bylinkami. Připravte si nejprve na pánvi trošku slaniny, nebojte se přidat růžový pepř a zjemnit vše mlékem. Budete mile překvapeni tou lahodnou jemnou chutí a krémovější konzistencí.
Kuřecí rolky se šťouchanými brambory
4 porce
příprava: 70 minut
Co na kuřecí rolky?
4 kuřecí prsa
8 plátků sušené šunky
120 g gorgonzoly (nebo jiného modrého sýra)
100 g sušených rajčat (ne v oleji)
sůl a pepř
olivový olej na potření
Co na šťouchané brambory?
800 g brambor typu A, B
4 jarní cibulky
100 g anglické slaniny
100 g másla
100 ml mléka (ideálně plnotučného)
1 lžička růžového pepře
2 hrsti nasekané petrželky
sůl a pepř
Jak na to?
- Troubu předehřej na 165°C. Kuřecí prsa si rozlož na pracovní plochu. Každé nařízni a rozlož tak, aby vznikla co největší plocha o tloušťce asi 1 cm. Jemně maso naklepej, potři olivovým olejem, osol a opepři. Na kraj kuřecího prsa rozprostři po 2 plátcích sušené šunky, přidej kousek gorgonzoly a pokrájená sušená rajčata.
- Zaroluj a svaž ideálně potravinářským provázkem (pokud nemáš provázek, prošpikuj je ostrými párátky tak, aby bylo maso co nejvíce pevně u sebe). Přendej do středně velkého pekáčku a maso ještě osol, opepři a zakápni olivovým olejem. Peč přiklopené 35 minut, poté odklop a teplotu v troubě zvyš na 180°C. Peč dozlatova, asi 20 minut. Podle potřeby podlij troškou vody.
- Oloupané a na kousky pokrájené brambory uvař doměkka. Na hlubší pánvi orestuj na kostičky nakrájenou slaninu. Potom přidej nadrobno nasekanou jarní cibulku, máslo a lehce podrcené kuličky růžového pepře. Krátce orestuj. Vmíchej mléko, přiveď k varu a odstav. Do pánve dej uvařené a slité brambory. Ve směsi je rozmačkej, dochuť pepřem a solí. Na závěr vmíchej nasekanou petrželkou.