Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a zadělávaným zelím

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a zadělávaným zelím

Umíte si představit českou kuchyni bez domácích plněných knedlíků? My ne. Zamilovali jsme si je v dětství a vaříme si je dodnes. 

Možná si říkáte, že je příprava plněných knedlíků moc složitá. Chce to jen mít systém a čas. A možná pomocníka k ruce, jakmile začnete knedlíky plnit a šoulat. Všechno tohle ale stojí za tu nezaměnitelnou chuť a vzpomínku na babičku, dědečka, maminku, tátu i školní jídelnu. 

Plněné knedlíky s uzeným masem
4 porce
příprava: 1 hodina

Co na knedlíky?
600 g brambor typu B
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + na podsypání moukou
400 g uzeného masa
2 středně velké cibule 
2 stroužky česneku
sůl a pepř
1 hrst oregana

Co na zadělávané zelí?
1 cibule
1 lžička celého nebo drceného kmínu 
olej
600 g kysaného zelí
sůl a pepř
cukr na dochucení
2 lžíce hladké mouky

Co na smaženou cibulku?
2 cibule
2 lžíce sádla 

Jak na to?

  1. Brambory uvař ve slupce doměkka. Nech vychladnout. Poté je oloupej a najemno nastrouhej (nebo namel na mlýnku). Přidej vejce, sůl a mouku. Vypracuj bramborové těsto (podle potřeby můžeš přidat více mouky, aby se těsto příliš nelepilo).
  2. Mezitím, co ti budou chladnout brambory oloupej, a nadrobno nakrájej, 2 cibule a uzené maso. Oloupej česnek a utři ho. Na sádle orestuj cibulku do zlatova, přidej česnek a uzené, osol a opepři. Vmíchej oregano a vše dohromady orestuj dozlatova. Odstav a nech vychladnout.  
  3. Bramborové těsto vytvaruj na cca 8 cm velké placky o tloušťce 0,5 cm. Do středu vždy dej 1 lžíci masové směsi a zabal v knedlíček. Těsto by mělo vyjít na 16 kusů. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu (knedlíky můžeš připravit i v páře). Vař asi 25 minut. Jeden knedlíček si rozkroj, tak zjistíš, jestli už je uvnitř těsto uvařené. 
  4. Připrav si zadělávané zelí. Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej. Na hlubší pánvi rozehřej olej, orestuj cibuli spolu s kmínem dozlatova. Poté přidej scezené zelí a zase orestuj. Můžeš podlít troškou vody (asi 4 lžíce) a dus doměkka. Jakmile je zelí měkké, dochuť solí, pepřem a cukrem. Pokud by bylo zelí moc sladké, použij trošku octa. 
  5. Když je zelí dochucené, smíchej mouku s vodou a zahusti ho. Pozor, snadno se připálí! Sem tam promíchej a vař, dokud se neztratí chuť mouky, asi 10 minut. Nakonec oloupej, rozpul a na tenčí plátky nakrájej cibuli. Orestuj ji na sádle do křupava.
  6. Na talíře rozděl zelí, navrch dej knedlíky, přidej smaženou cibulku a trošku vypečeného sádla. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *