Kdo by si toto jídlo nepamatoval z dětství nebo ze školní jídelny? Vepřové kostky provoněné majoránkou, sladkokyselá mrkev a vařené brambory.
Někdo vepřové s mrkví dělá v papiňáku, jiný k tomu potřebuje až dvě pánve a hrnec na brambory. Každý tuhle českou klasiku vaří tak trochu jinak, po svém. O náš recept, který miluje celá rodina, se s vámi moc rádi podělíme.
Vepřové s mrkví a bramborami
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na vepřové?
2 cibule
2 stroužky česneku
600 g vepřového masa (plec)
olej
sůl a pepř
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce hladké mouky
2 hrsti sušené majoránky
Co na mrkev?
1 cibule
600 g mrkve
50 g másla
sůl a pepř
šťáva z citronu a cukr na doslazení
1 hrst nasekané petrželky
A co na přílohu?
800 g brambor varného typu A, B
sůl
Jak na to?
- Oloupej a nakrájej cibuli nadrobno. Oloupej česnek a utři ho. Maso nakrájej na kostky. V hrnci rozehřej olej. Orestuj cibuli spolu s kmínem, přidej česnek, poté maso, osol a opepři. Opékej asi 15 minut. Pak zapraš moukou a prorestuj, podlij vodou, vmíchej majoránku. Nech dusit pod pokličkou při střední teplotě, dokud nebude maso měkké (asi 40 minut). Podle potřeby podlévej vodou a zamíchej.
- Mezitím si připrav mrkve. Oloupej a nakrájej cibuli. Mrkev oloupej a nakrájej na kolečka. V dalším hrnci rozehřej máslo. Orestuj cibuli, přidej mrkev, trošku osol a oslaď. Dus pod pokličkou při střední teplotě, dokud nebude mrkev měkká, asi 20 až 30 minut (záleží na velikosti mrkve). Podle potřeby podlij vodou a zamíchej. Poté dochuť šťávou z citronu a případně ještě cukrem.
- Oloupej a nakrájej brambory na čtvrtky. Vař je v osolené vodě doměkka, asi 20 minut (podle velikosti brambor). Podávej s vepřovým masem a mrkví.