Patříte mezi ty, co mají v oblibě guláš? Pak jistě znáte segedín. Kromě vepřového masa a papriky se do něj přidává kysané zelí.
Guláš, i ten segedínský, má kořeny v Maďarsku. V české kuchyni zakořenil tak hluboce, že patří mezi naše tradiční pokrmy. Ke klasickému guláši si rádi dáváme chleba, k segedínu pak knedlíky. Ideálně kynuté. A právě k nim máme jeden tip! Pokud vám doma zbydou starší rohlíky nebo housky (a strouhanky máte více než spotřebujete), nakrájejte si je na kostičky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180°C a upečte (sem tam promíchejte) si z nich dozlatova krutony, asi 4 minuty. Nechte vychladnout. Když je pak dáte do uzavíratelné sklenice někam do sucha, chladu a temna, můžete je průběžně využívat právě na knedlíky nebo ke krémové polévce.
Segedínský guláš s kynutými knedlíky
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny
Co na segedínský guláš?
600 g vepřové plece nebo kýty
2 cibule
1 stroužek česneku
200 g kysaného zelí
2 lžíce vepřového sádla
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky sladké papriky
2 lžičky uzené papriky
sůl a pepř
500 ml kuřecího vývaru
100 ml zakysané smetany
2 hrsti nasekané petrželky
Co na kynuté knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g čerstvého droždí
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)
Jak na to?
- Maso nakrájej na kostky. Cibuli nasekej, česnek utři. Zelí sceď a nech okapat v cedníku. Ve větší a hlubší pánvi nech rozpustit sádlo. Cibuli s kmínem orestuj do tmava, průběžně míchej, ať se ti nepřipálí. Poté vmíchej utřený česnek, čerstvě namletý pepř a orestuj.
- Přidej maso, osol a restuj dohněda, asi 15 minut. Průběžně míchej. Poté zapraš moukou, opět restuj, teprve pak vmíchej obě papriky a zalij vývarem. Nech dusit dokud nebude maso měkké, asi 30 minut.
- Přidej scezené zelí, pokračuj v dušení dalších 20 minut. Pak dochuť solí a pepřem. Přidej zakysanou smetanu a povař 2 minuty (zakysanou smetanu si nech i na ozdobu). Mezitím nasekej petrželku.
- V průběhu vaření si připrav kynuté knedlíky. Do mísy odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst.
- Přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, tedy celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily a nakrájej knedlíky režnou nití.
- Segedínský guláš rozděl na talíře. Ozdob zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou a podávej s knedlíky.