Kdo by si uměl Vánoce představit bez včelých úlů nebo kuliček obalených v kokosu? A co takhle kávová zrna z espressa nebo salámek jako jedlý dárek pod stromeček? Všechny čtyři recepty pojí jedna ingredience, a tím je alkohol. Přesněji tuzemák a nechybí ani vaječný likér.
Včelí úly s vaječňákem
asi na 26 úlů
příprava: 30 minut
Co na úly?
160 g dětských piškotů + na spodní část úlů
20 g namletých vlašských ořechů
50 g moučkového cukru + na vysypání formiček (nebo na posypání)
2 lžíce kakaa holandského typu
50 g změklého másla
1 vrchovatá lžíce rybízové marmelády
1 lžíce tuzemáku
3 lžíce vlažného mléka
vaječný likér na náplň
Jak na to?
- Nasekej piškoty najemno. Vlašské ořechy namel. Přendej do jedné mísy, přidej moučkový cukr, kakao, máslo a rybízovou marmeládu. Začni ideálně rukama propracovávat těsto. Postupně přidávej tuzemák a po lžících mléko. Těsto se nesmí drobit.
- Z těsta tvaruj malé kuličky. Pokaždé vysyp moučkovým cukrem formičku na včelý úl, snadněji se ti pak budou vyklepávat. Kuličky vlož dovnitř, prsty přitlač těsto. Uprostřed udělej ďolíček a do něj nalij malinko vaječného likéru. Přiklop piškotem tak, že spodní část musí být ta plochá. Vyklop a pokračuj, dokud nezpracuješ všechno těsto.
- Včelí úly ještě můžeš lehce posypat moučkovým cukrem. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.
Rozinkové kuličky
asi 30 kuliček
příprava: 30 minut
Co na kuličky?
250 g rozinek
200 g sušených meruněk
30 g sušeného ananasu
100 g namletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
100 g dětských piškotů
50 ml tuzemáku
strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)
Jak na to?
- Rozinky umel, meruňky a ananas nasekej. Přendej do mísy. Přidej namleté ořechy, cukr a jemněji nadrcené piškoty. Nakonec přilij tuzemák a ideálně rukama propracuj těsto.
- Poté tvaruj menší kuličky a obal je ve strouhaném kokosu. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.
Kávová zrna s mandlí
asi 22 kusů
příprava: 30 minut
Co na kávová zrna?
100 g dětských piškotů
100 g nastrouhaných vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
80 g změklého másla + dle potřeby přidejte trošku másla
2 lžíce kakaa holandského typu
2 lžíce vychlazeného espressa
1 lžíce tuzemáků
celé loupané mandle na dokončení (asi 22)
Jak na to?
- Piškoty jemně nadrť, vlašské ořechy nastrouhej. Přendej do větší misky. Přidej moučkový cukr, změklé máslo, kakao, kávu a tuzemák. Vypracuj ideálně rukama těsto, chvilku to potrvá. Pokud je drobivější, přidej ještě trošku másla.
- Poté tvaruj oválky (každý asi 20 g), doprostřed vždy vtlač jednu celou loupanou mandli. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a snězte ideálně do 3-4 dnů.
Opilý salámek jako dárek
na 3 malé salámky
příprava: 30 minut + uležení v chladu
Co na salámek?
300 g dětských piškotů
150 g moučkového cukru
3 lžíce kakaa holandského typu
200 g změklého másla
50 g rozinek naložených v tuzemáku
3-4 lžíce tuzemáku
2 lžíce vaječného likéru
strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)
Jak na to?
- Piškoty namel nahrubo, přendej do mísy, přidej moučkový cukr, máslo, kakao, rozinky a začni ideálně rukama propracovávat těsto. Postupně přidávej tuzemák a vaječný likér. Těsto se musí lepit.
- Rozděl těsto na tři části, ty ještě rukama propracuj a vyválej 3 salámky o délce asi 12 cm a průměru 5 cm. Salámek obal v kokosu. Zabal do alobalu. Stejně postupuj i s dalšími.
- Salámky nech minimálně přes noc v chladu. Před podáváním je rozbal a nakrájej na plátky jako salám. Podávej ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.