Klasika podzimní kuchyně: Krémová dýňová polévka s brynzou na zahřátí

Klasika podzimní kuchyně: Krémová dýňová polévka s brynzou na zahřátí

V časopisech, kuchařkách, na internetu a v televizních pořadech najdete neskutečné množství receptů (variací) na dýňovou polévku. Každý ji má rád trošku jinak. Někdo sladší, jiní zase pikantnější…

Slepičárna se nechala inspirovat ingrediencemi ze Sklizeno (WaltrovkaFénix) a pro projekt Taška HOTOVKA měla tu čest připravit první z receptů – Dýňovou polévku s brynzou. Máme ji rádi trošku pálivější a se zázvorem nešetříme. Co si budeme nalhávat, prostě nějak ten organismus na podzim a během zimy musíme prohřát pěkně zevnitř.

Pár tipů než se pustíte do vaření

Kdo má rád pálivé, může chilli papričku přidat už na začátku vaření polévky. Zakysanou smetanu v receptu nahradíte i kokosovým mlékem. Nakonec můžete krém zakápnout dýňovým olejem a podávat s pečivem. Zajímavou chuť dýňové polévce dodá i čerstvý koriandr.

 

Dýňová polévka s brynzou

4 porce

příprava: 35 minut

 

Co na dýňovou polévku?

1 středně velká dýně Hokkaidó (asi 1 kg)

2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí

1 cibule

kousek čerstvého zázvoru

900 ml zeleninového vývaru (2 balení Konečně vývar)

200 g zakysané smetany (Bio Vavřinec)

120 g kravské brynzy (Mlékárna Kopecký)

2 lžíce dýňových semínek (Country Life)

tymián

1 chilli paprička

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Oloupej dýni Hokkaidó, odstraň z ní semínka a dužinu nakrájej na malé kousky. Na oleji orestuj nasekanou cibuli. Přidej kousky dýně, nastrouhaný nebo nakrájený zázvor, tymián a krátce orestuj. Průběžně podlévej vývarem a vař do změknutí dýně.
  2. Poté rozmixuj v krém, dochuť solí a pepřem. Vmíchej větší část zakysané smetany a krátce provař. Na pánvi na trošce oleje orestuj nakrájenou chilli papričku a dýňová semínka. Polévku rozděl na talíře, ozdob zbytkem zakysané smetany, brynzou, chilli papričkou s dýňovými semínky a lístky tymiánu.

 

 

 

 

2 Comments
    1. Dobrý den, Milane,
      dužina bez slupky se rychleji uvaří a při mixování pak nezůstávají tvrdší kousky. Ale samozřejmě, pokud má hokkaidó tenčí slupku, pak ji ji nemusíte loupat.
      Krásný advent
      Slepičárnablog

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *