Kuře na paprice je vděčný, a hlavně rychlý recept. Miluje ho celá naše rodina! A ze zbytku kuřete si připravíte pečený vývar na polévku nebo do omáčky.
A co vy? Máte raději kuřecí nebo vepřové na paprice? Jestli vepřové, tak použijte ideálně plec, která je šťavnatá. Jen počítejte s tím, že se vaří déle než kuřecí, prostě do měkka! Ještě si zapamatujte, že potřebujete nepřilnavou pánev, při přípravě jídla se hodně restuje. A i když se používá smetana, kuře na paprice je na paprice, takže žádná světlá omáčka. Musí být oranžová od papriky.
Kuře na paprice
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na kuře na paprice?
1 celé kuře (prsa + vykostěná stehna na kostky) + zbytek si nech na vývar
2 velké cibule
2 stroužky česneku (nebo 1 lžička sušeného)
olej (řepkový, slunečnicový)
sůl a pepř
2 lžíce hladké mouky
3 lžičky sladké papriky
1 lžička zauzené papriky (pokud nemáš zauzenou, dej 4 lžičky sladké)
asi 1,2 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)
200 ml smetany na šlehání 33 %
podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky
Jak na to?
- Vykostěná stehna a prsa nakrájej na kostky. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej. Na hlubší pánvi rozehřej olej. Cibuli orestuj do zlatova až hněda (pozor, nepřipal!), přidej česnek, prorestuj. Pak vmíchej maso, osol, opepři a restuj lehce dozlatova. Jakmile se „zatáhne“, tak zasyp moukou, zamíchej a zase orestuj.
- Odstav, maso zasyp sušenou papriku. Nech ji rozpustit „v tuku“, zalij vývarem a dej zpátky na plotnu vařit. Vař asi 20 minut, pak přilij smetanu a ještě asi 5 minut vař, ať se chutě propojí. Podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky.