Co všechno se dá připravit z dýně? Polévka, bábovka, galette, gnocchi ale i risotto. Inspirujte se jednoduchým podzimním receptem.
Možná vám dýně připadá mdlá. Pomůže jí olivový nebo rovnou dýňový olej, česnek zase zjemní sladkou chuť. A když dodáte na sucho orestované oříšky nebo semínka, dostanete se do úplně jiné gastro dimenze. Já mám nejraději cokoliv z pečené dýně hokaido, nejen že si uchová krásně oranžovou barvu, ale je i chuťově výraznější. Připravíte si z ní polévku nebo třeba pyré na toto risotto.
Krémové dýňové risotto
4 porce
Příprava: 1 hodina
Co na risotto?
1 malá dýně hokaido (o velikosti do 1 kg)
sůl a pepř
olivový olej
2 větší šalotky
1 stroužek česneku nebo 1 menší lžička sušeného česneku
300 g rýže arborio
100 ml suchého bílého vína
800 ml až 1 l domácího kuřecího vývaru
lístky šalvěje
50 g parmazánu
50 g másla
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Dýni hokaido rozpul, vydlabej semínka a nakrájej na měsíčky (i se slupkou). Přendej na plech, osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Upeč do měkka, dle velikosti měsíčků, cca 40 minut.
- Oloupej šalotky a česnek a nadrobno nakrájej. V pánvi rozehřej olivový olej a nejprve orestuj šalotky. Až začnou skelnatět, přidej nasekaný nebo sušený česnek, prorestuj. Jakmile bude cibulka lehce do hněda, vmíchej propláchnutou rýži. Promíchej a krátce orestuj.
- Zalij vínem a troškou vývaru, sem tam promíchej a redukuj. Podlévej vývarem (dle pánve – na začátku nalij ⅓ vývaru a postupně přidávej), dokud nebude rýže měkká. Může to trvat i více než 30 minut. Ke konci přidej lístky šalvěje, promíchej a nech společně vařit. Podle potřeby osol (záleží na tom, jak silný byl vývar).
- Upečenou dýni i se slupkou rozmixuj ponorným mixérem. Parmazán nastrouhej. Jakmile bude rýže měkká, vmíchej pyré z dýně a prohřej. Poté odstav, vmíchej nastrouhaný parmazán a máslo. Nech rozpustit. Rozděl na talíře a podávej.