Na oslavu, na svačinu, na cesty, na návštěvu. Kamkoliv vezmete tyhle nadýchané a voňavé citronovo-makové muffiny, snědí se do posledního drobečku.
Kombinace citron, mák a ovoce milujeme nade vše! Je to svěží, není to příliš sladké a rozhodně je to vděčné. Z tohoto těsta stejně tak dobře jako muffiny připravíte i bábovku (jen ji nechte v troubě o něco déle). A místo borůvek můžete použít maliny nebo ostružiny.
Citronovo-makové muffiny s borůvkami
24 muffinů
příprava: 40 minut
Co na muffiny?
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
¾ hrnku třtinového cukru (o objemu 250 ml)
1 bio vanilkový cukr
½ hrnku plnotučného mléka
½ hrnku oleje (používáme řepkový)
kůra ze 2 citronů + šťáva z 1 citronu
1 ½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku namletého máku
1 prášek do pečiva bez fosfátů
borůvky
Co na polevu?
130 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu (zbyde ti po zpracování surovin na těsto)
borůvky a máta na ozdobu
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků, z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry do krému, postupně přidávej mléko a olej. Vmíchej kůru z citronů a šťávu z 1 citronu. Smíchej mouku s mákem a práškem do pečiva a vmíchej k „tekuté“ směsi.
- Troubu předehřej na 200 °C. Formu na muffiny (my máme 2 po 12 otvorech) vylož košíčky. Těstem je naplň do 2/3 a nakonec přidej po 2 borůvkách. Peč dozlatova, asi 20 minut. A jak poznáš, že jsou muffiny uvnitř upečené? Když do jednoho zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Nech muffiny vystydnout na mřížce. Mezitím vyšlehej moučkový cukr se šťávou z citronu. Polij muffiny a ještě je ozdob borůvkami a lístky máty. Podávej.