Citronovo-makové muffiny s borůvkami nejen na piknik

Citronovo-makové muffiny s borůvkami nejen na piknik

Na oslavu, na svačinu, na cesty, na návštěvu. Kamkoliv vezmete tyhle nadýchané a voňavé citronovo-makové muffiny, snědí se do posledního drobečku. 

Kombinace citron, mák a ovoce milujeme nade vše! Je to svěží, není to příliš sladké a rozhodně je to vděčné. Z tohoto těsta stejně tak dobře jako muffiny připravíte i bábovku (jen ji nechte v troubě o něco déle). A místo borůvek můžete použít maliny nebo ostružiny. 

Citronovo-makové muffiny s borůvkami

24 muffinů

příprava: 40 minut

Co na muffiny?

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

¾ hrnku třtinového cukru (o objemu 250 ml)

1 bio vanilkový cukr

½ hrnku plnotučného mléka

½ hrnku oleje (používáme řepkový)

kůra ze 2 citronů + šťáva z 1 citronu

1 ½ hrnku polohrubé mouky

½ hrnku namletého máku 

1 prášek do pečiva bez fosfátů

borůvky

Co na polevu?

130 g moučkového cukru

šťáva z 1 citronu (zbyde ti po zpracování surovin na těsto)

borůvky a máta na ozdobu

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků, z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry do krému, postupně přidávej mléko a olej. Vmíchej kůru z citronů a šťávu z 1 citronu. Smíchej mouku s mákem a práškem do pečiva a vmíchej k „tekuté“ směsi. 
  2. Troubu předehřej na 200 °C. Formu na muffiny (my máme 2 po 12 otvorech) vylož košíčky. Těstem je naplň do 2/3 a nakonec přidej po 2 borůvkách. Peč dozlatova, asi 20 minut. A jak poznáš, že jsou muffiny uvnitř upečené? Když do jednoho zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Nech muffiny vystydnout na mřížce. Mezitím vyšlehej moučkový cukr se šťávou z citronu. Polij muffiny a ještě je ozdob borůvkami a lístky máty. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *