Když se řeknou třešně, asi se vám vybaví bublanina, koláč od babičky, francouzský clafoutis a další úžasné letní recepty. Znáte ale svítek?
Se Zdenkou Skokanovou Němcovou jsme kdysi vydaly kuchařku Jezte česky. Svítek s třešněmi do ní Zdeňka upekla. Není moc sladký a je vážně lehounký, nadýchaný, svěží – prostě ho musíte vyzkoušet. Vím, že vypeckovat třešně je strašná práce, ale s dobrým nožem to půjde jako po másle. Navíc se vyhnete červíkům a zlomeným zubům při skousnutí pecky…
Nadýchaný třešňový svítek
1 menší pekáček
příprava: 40 minut
Co na svítek?
2 hrnky vypeckovaných třešní
40 g změklého másla + na vymazání formy
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
2 lžíce vlažného mléka
60 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky) + na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Troubu předehřej na 200°C. Vypeckuj třešně. Změklé máslo utři spolu s cukrem a solí. Potom odděl žloutky od bílků a žloutky postupně přidávej k utřenému máslu a utři do krému. Poté opatrně vmíchej mléko.
- Bílky utři v sníh. Menší část sněhu vmíchej do utřeného krému, přidej krupičku (nebo mouku), promíchej a nakonec zlehka vmíchej zbytek sněhu. Pekáček vymaž máslem a vysypej moukou. Do něj rozetři těsto a navrch dej vypeckované třešně. Peč dozlatova, asi 20 minut. Nech trošku vychladnout a pak posyp moučkovým cukrem.